Som en molntuss i höjdvinden — sökande efter mitt ego - Parviainen, Sandra Lilja Joukodottir (Yrkeshögskolan Novia, 2014)
Mitt examensarbete handlar om mitt inre — mitt inrebo. Vem är jag? Vad har jag lärt mig av livet? Varför är jag här? Att söka efter sig själv är såväl det mest givande, krävande, tråkigaste som det roligaste som man gör. Som en molntuss i vinden svävar jag, oftast ostrukturerad omkring — planlöst sökande efter livets mening. Verket är en installation. Jag har dokumenterat en performans där jag byggde upp ett bo av glasburkar i min hemstad Akureyri på Island. Kameran fungerar som korpens observerande ögon. Röda gummiband dras från boet till olika platser och bildar en slags karta över platser som gett mig nya perspektiv, upplevelser och minnen jag samlat med mig. Röda tråden — navelsträngen till boet. My thesis is about my inner being — my inner nest. Who am I? What have I learned from life? Why am I here? To search for yourself is both the most rewarding, challenging, boring thing, as well the most fun one does. As a cloud in the sky I hover around mostly unstructured — aimlessly searching for the meaning of life. The work is an installation. I have documented a performance where I built up a nest of glass jars in my hometown Akureyri in Iceland. The camera acts as the raven’s observing eyes. A red rubber band stretches from the nest to different sites and forms a sort of map of places that gave me new perspectives, experiences, and memories. The red string — the umbilical cord to the nest. En film som jag gjorde för installationen ingår i examensarbetet