Hiilineutraalius ja resurssiviisaus kuntien maankäytön suunnittelussa - Rautio, Päivi (2022)
Kasvihuonekaasujen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta johtuvat sään ääriolosuhteet, kuten kuivuus, helleaallot, rankkasateet ja tulvat ovat lisääntyneet. Siksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi toteutetaan erilaisia toimia päästöjen vähentämiseksi ja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2035 ja hiilineutraaliutta tavoitellaankin eri sektoreilla valtakunnallisesti ja alueellisesti. Alueellisesti tärkeässä asemassa ovat kunnat, jotka omilla toimillaan voivat tehdä merkittäviä päästövähennystoimia. Samalla kunnat myös omalla esimerkillään ohjaavat asukkaita ja yrityksiä osallistumaan hiilineutraaliuden tavoitteluun. Yksi sektori, jolla kunnat voivat tehdä pitkäkestoisia ilmastoon vaikuttavia toimia on maankäytön suunnittelu. Tähän liittyen Lapin ammattikorkeakoulun SERI – Resurssiviisas Meri-Lappi -hankkeesta saatiin opinnäytetyön aiheeksi selvittää maankäytön suunnittelun vaikutusta hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Lisäksi tarkoituksena oli toteuttaa aiheesta kysely Meri-Lapin kunnille, joita olivat Kemi, Tornio, Keminmaa, Simo, Tervola ja Ylitornio. Kyselytutkimuksen tavoitteena oli selvittää kuinka alueen kunnat ovat huomioineet hiilineutraalius- ja resurssiviisaustoimet maankäytön suunnittelussa. Webropol-kyselyllä toteutetun kyselytutkimuksen perusteella Meri-Lapin kunnissa toteutetaan jo erilaisia hiilineutraaliustavoitteisiin tähtääviä toimintoja maankäytön suunnittelussa ja resurssiviisauskin on otettu huomioon yhdyskuntarakenteen tiiveyttä ja olemassa olevaa rakennetta tukevan kaavasuunnittelun avulla. Alueiden suunnittelu kestävää kehitystä tukevalla tavalla ja ohjaaminen laadukkaaseen vähähiiliseen rakentamiseen on merkittävä asia hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Resurssiviisas yhdyskuntarakenteen tiivistäminen ja täydentäminen sekä olemassa olevien rakenteiden, rakennusten ja liikenneinfrastruktuurin hyödyntäminen uusien alueiden suunnittelussa luo useita positiivisia ...