TALOUSKOKEMUSASIANTUNTIJAN TYÖ: Espoon aikuissosiaalityön pilotti ja talouskokemusasiantuntijan vaikutus osana työyhteisöä. - Tamminen, Teemu; Toikko, Sami (2022)
TIIVISTELMÄ Teemu Tamminen ja Sami Toikko Talouskokemusasiantuntijan työ - Espoon aikuissosiaalityön pilotti ja talouskokemusasiantuntijan vaikutus osana työyhteisöä 38 sivua, 2 liitettä Syksy, 2022 Diakonia-ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto Sosionomi -diakoni (AMK) Tämän tutkimuspainotteisen opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa Espoon aikuissosiaalityön talouskokemusasiantuntijan työtä sekä selvittää sen hyötyjä asiakkaille ja koko organisaatiolle. Lisäksi tarkoituksena oli tutkia, millaisia haasteita työmuotoon liittyy. Opinnäytetyö on laadullista tutkimusta, johon aineisto kerättiin haastattelemalla seitsemää aikuissosiaalityön työntekijää. Haastattelut toteutuvat etänä verkossa yksilö- ja ryhmähaastatteluina. Aineiston analyysi tapahtui teemoittelun avulla. Haastattelujen analyysissa löytyi neljä suurempaa teemaa: asiakkaaksi ohjautuminen, kokemusasiantuntijan asiakastapaamisten sisällöt, talouskokemusasiantuntijan hyödyt asiakkaalle ja työyhteisölle sekä toiminnan haasteet. Työntekijät kokivat talouskokemusasiantuntijan omaavan sellaista osaamista, mitä työntekijöillä ei itsellään ollut. Lisäksi toiminnan koettiin tarjoavan asiakkaille konkreettista palvelua tilanteessa, jossa ammattilaisten resurssit eivät olleet riittäviä. Toimintaan liittyviä haasteita ei haastatteluissa tullut esille. Opinnäytetyön perusteella voidaan todeta talouskokemusasiantuntijatyön hyödyttävän sekä aikuissosiaalityön asiakkaita että koko organisaatiota. Toiminta tuo lisäpalvelun asiakkaille ja toisaalta työntekijöiden resursseja vapautuu muuhun työhön. Aihetta olisi syytä tulevaisuudessa tutkia vielä erikseen asiakkaita haastattelemalla. Asiasanat: taloussosiaalityö, velkaantuminen, kokemusasiantuntijuus