Avannesidoksen vaihtaminen: opetusvideo sairaanhoitajaopiskelijoille - Joutsensaari, Elina; Meriläinen, Nea (2022)
Paksu- ja peräsuolen syövät ovat yksi yleisimmistä syöpäsairauksista Suomessa niin miehillä kuin naisilla. Niitä todetaan noin 3500 tapausta vuodessa. Näiden syöpien vuoksi tehdään muun muassa avanneleikkauksia. Avanne on kirurgisesti tehty eritteiden ja ulosteen ulostuloaukko. Siinä tuodaan suolen osa vatsanpeitteiden päälle ja se ommellaan ihoon kiinni. Syövän lisäksi muita syitä avanteelle ovat Chronin tauti, haavainen paksusuolen tulehdus sekä traumaperäiset ja synnynnäiset syyt. Opinnäytetyömme tavoitteena oli auttaa sairaanhoitajaopiskelijoita oppimaan avannesidoksen vaihto. Tehtävänä oli tuottaa selkeä sekä käytäntöön soveltuva opetusvideo Karelia-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoille. Toimeksiantajana toimii Karelia-ammattikorkeakoulu. Selkeä opetusvideo on hyvä keino myös työelämään perehdyttämään ja tukemaan osaamista avannesidosten vaihtamisesta eri työympäristöissä. Lisäksi aihetta voisi laajentaa tekemällä ohjevideo virtsa-avannesidoksen vaihtamisesta. Colorectal and colon cancers are one of the most common cancer diseases in Finland amongst men and women. Over 3500 cases are diagnosed every year. Due to these diseases, doctors perform ostomy surgeries. An ostomy or a stoma is a surgically made opening that allows faeces and other secretions to come out of the patient’s bowel. A part of the intestine is carried outside of the stomach lining on top of the skin and is sewn into it with stitches. Other possible reasons for a stoma are Chron’s disease, inflammatory bowel disease and different traumas or congenital causes. The purpose of this practise-based thesis was to teach nursing students how to change ostomy dressings correctly. The objective of this thesis was to produce an explicit and understandable educational video for nursing students. This thesis was commissioned by Karelia University of Applied Sciences. An explicit educational video is also a great tool for teaching new employees at workplaces how to perform the stoma pouch change correctly. In the future, the topic of this ...