Palvelujen tarvekartoitus : Suunniteltavalle yritykselle - Kuisma, Ulla (Lapin ammattikorkeakoulu, 2014)
Väestö ikääntyy kasvavalla vauhdilla, joten tarvitaan enemmän palveluja. Yksityisten palvelujen osuus on kasvamassa ja ikäpoliittiset strategiat ohjaavat kotona asumiseen. Ennalta ehkäisevä työ kotona asumisen tukemiseksi olisi järkevää suunnitella ja aloitella jo hyvissä ajoin. Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää palvelujen tarvetta ja kohderyhmän elämäntilannetta suunniteltavalle yritykselle Rovaniemellä. Tavoitteena on saada liiketoiminnallista tukea sekä asiakaslähtöistä tietoa. Kun palvelut kehittyvät, niin siitä hyötyvät sen käyttäjät. Opinnäytetyö on kvalitatiivinen ja tutkimuksellinen. Tutkimusmenetelminä käytettiin pääosin kirjoituspöytätutkimusta ja kyselyä sekä pienemmässä määrin haastattelua ja havainnointia. Työhön sisältyvä kysely oli enimmäkseen kvantitatiivinen survey-tutkimus, joka koottiin valikoivalla näytteellä. Aineisto (N=119) kerättiin pääosin paperisella kyselylomakkeella (74 %) ja sähköisellä kyselylomakkeella (26 %). Selvityksen perusteella suunniteltuja virikepalveluja tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa vielä enemmän. Usea ikääntynyt kokee yksinäisyyttä tai henkistä huonovointisuutta. Palvelut kaipaavat kehittämistä muun muassa kohtaamispaikoissa, harrastuksissa, tiedotuksessa ja tekniikkaopastuksessa. The population in Finland is aging at an increasing pace and therefore more services are required. The private service sector is growing and age policy strategies aim at encouraging the aging population to live independently at home. Therefore it is reasonable to start the preventive work and planning to encourage and support living at home even at an earlier stage. The purpose of the thesis is to study both the need for services and the life situation of the focus group and thus help the enterprise to plan its services in Rovaniemi. The aim is to get support for business idea and to find customer-oriented knowledge. When services develop it is also a benefit to the users. The thesis is qualitative and investigative. The main research methods are desk research and inquiry. Also ...