CLT -Koetalon Lämpötekninen Simulointi Comsol Multiphysics Ohjelmistolla - Määttä, Petri (Lapin ammattikorkeakoulu, 2014)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia lämmön siirtymistä CLT -rakenteessa COMSOL Multiphysics ohjelmistolla. Opinnäytetyö painottuu simulointiin ja on osa Arctic Power:in CLT-hanketta. Työ alkaa rakennusfysiikan teoriapaketilla, jossa käydään läpi yleisimmät kaavat, sekä yleistietoa fysiikkamallinnuksesta rakentamisessa. CLT -koetalo on rakennuttuna Kemiin, ja siellä suoritetaan myös käytännön mittauksia. Näitä tuloksia on tarkoitus aikanaan verrata tämän opinnäytetyön tuloksiin. Opinnäytetyössä tutkitaan kahta eri seinä ja nurkkamallia, käsitellään niiden lämpötiloja ja esitellään niiden lämpöarvot. Laskelmissa käytettävät aineiden ominaisuudet perustuvat valmistajien antamiin tietoihin. Seinä- ja nurkkamallien simuloinnissa pohjana on käytetty Arctic Power:in toimittamia detaljeja. Lisäksi opinnäytetyössä kerrotaan, miten COMSOL Multiphysics ohjelmistoa käytetään. Lopuksi pohditaan COMSOL:ista saatujen lämpöarvojen ja laskennallisten lämpöarvojen erojen mahdollisia syitä. The aim of this Bachelors Thesis was to research heat transfer in CLT -structure using COMSOL Multiphysics and to provide a simple guide on how to use COMSOL. The thesis starts with some basics of construction physics and goes through brief history of models used in construction physics. The house where CLT -structure is tested was constructed at Kemi, where measurements are also conducted. In time the idea is to use the results in this simulation and compare them to the measured values from the site. The thesis researches two different types of wall structure models and two types of models from the corner of wall section. The properties of materials were received from the manufacturer. The detail drawings were provided by Arctic Power. In the thesis it was found out that simulated U-values varied greatly from the ones calculated conventionally.