Lähi-Venäjän kaasu- ja öljyesiintymien hyödyntäminen metalliteollisuuden kannalta - Lihavainen, Mika (1994)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan Venäjän Barentsin- ja Karanmeren alueen öljy- ja maakaasuteollisuuden nykytilaa ja kehitysnäkymiä teräsmarkkinoiden kannalta. Tämä insinöörityo tehtiin Rautaruukki Raahen terästehtaan toimeksiannosta. Tutkimus jakaantuu neljään osaan. Tutkimuksen ensimmäisessä osassa tarkastellaan Rautaruukki Raahen terästehtaan toimintaa ja kokemusta Venäjän kaupasta sekä tuotteiden soveltuvuutta markkina-alueen öljy- ja maakaasuprojekteihin. Ensimmäinen osa perustuu Rautaruukin sisäisiin muistioihin, julkaisuihin, vientitilastoihin ja Rautaruukin johtohenkilöiden haastatteluihin. Tutkimuksen toisessa osassa tarkastellaan sekä Barentsin- ja Karanmeren erityisolosuhteiden vaikutusta öljy- ja maakaasuteollisuuteen että tutkimusalueen öljy- ja maakaasuvaroja. Tarkastelu pohjautuu suomalais-venäläisen Mannerjalustatyöryhmän muistioihin ja yhteistyöseminaariin Murmanskissa, sekä asiantuntijoiden haastatteluihin ja kirjallisuuteen. Tutkimuksen kolmannessa osassa tarkastellaan alueella toimivia organisaatioita ja yhtiöitä sekä öljy- ja maakaasuprojekteja. Tiedot perustuvat raportteihin, lehtiartikkeleihin ja alueella toimineiden henkilöiden haastatteluihin. Tutkimuksen viimeisessä osassa tarkastellaan markkinatilannetta ja kehitysnäkymiä kokonaisuutena ja pohditaan avainkohtia markkinoiden hyödyntämiseksi Rautaruukin kannalta. Tutkimusalueen markkinoiden kehittymisen arviointia vaikeutti Venäjän nykyinen sekava tila.