Pääsisäänkäynnin ja julkisivun uudistaminen Lapland Hotels Sky Ounasvaaran hotellirakennuksessa - Haukipuro, Pauliina (2022)
Opinnäytetyön kohde on Rovaniemelle vuoden 1968 arkkitehti Jaakko Laapotin suunnitelmien mukaan rakennettu ja 1980-luvun lopulla laajennettu edelleen toiminnassa oleva majoitusrakennus. Lapland Hotels Sky Ounasvaaran julkisivun uudistamisen tavoitteena oli nostaa pääsisäänkäyntiä näkyvämmäksi sekä parantaa toiminnallisuuksia ja julkisivuilmettä historiaa kunnioittaen. Arkkitehtonisella ilmeellä haluttiin vaikuttaa myös asiakkaiden arvokokemukseen niin, että se olisi samalla tasolla muun palvelukonseptin kanssa. Rakennuksen historian ja taustan selvittämisen lisäksi suunnittelua ohjaamaan tehtiin hotellin johtajalle avoin kysely. Luonnossuunnittelussa keskityttiin lähinnä pääsisäänkäynnin uuden ilmeen luomiseen. Toiminnallisuuksien parantaminen ulkotiloissa ja tavaran vastaanotossa muokkasivat osaltaan julkisivua ja piha-aluetta. Tarkemmissa suunnitelmissa rakenteiden lisäksi määriteltiin materiaalit, joiden seurauksena julkisivun esteettisyyttä palautettiin enemmän alkuperäiseen ilmeeseen päin. Rakennuksen uuden ulkoilmeen uudistamisen myötä hotellin historia ja arvo nousevat esille. Uusi pääsisäänkäynti ja muut rakenteet ohjaavat hotellille saapuvaa. Ihmisten turvallisuutta parannettiin eriyttämällä ajoneuvo- ja jalankulkuliikenne. Tavaran vastaanoton, huollon ja henkilökunnan tilojen uudelleen järjestelyllä parannettiin niiden käytettävyyttä. Julkisivumateriaalien uusiminen ja ikkuna-aukkojen palauttaminen alkuperäiseen kokoon kohottaa rakennuksen ilmettä ja arkkitehtuuri muistuttaa enemmän alkuperäistä olemusta. Valmistunutta suunnitelmaa ei ole sovittu toteutettavaksi.