Karjalan elävä ruokaperinne uunin lämmöstä - Sirviö, Anna-Maija (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2010)
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mikä on uunin merkitys karjalaisessa perinneruokakulttuurissa. Tutkimuksessa selvitettiin uunin kehitystä, hyödyntämistä ja käyttöä Karjalassa, perinteisiä uuniruokia sekä karjalaisen perinneruokakulttuurin asemaa nykypäivänä ja tulevaisuudessa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Opinnäytetyön aineistona käytettiin kirjallisia ja Internetistä löytyviä lähteitä sekä teemahaastatteluja. Tutkimukseen haastateltiin kuutta henkilöä. Tutkittavat valittiin haastateltaviksi yhdessä työn ohjaajan kanssa pohjautuen heidän asiantuntijuuteen ja tietämykseen karjalaisesta perinneruokakulttuurista. Haastattelut toteutettiin marras- ja joulukuussa 2009. Nauhurilla olevat haastattelut litteroitiin eli kirjoitettiin puhtaaksi sana sanalta. Tutkimustuloksista selvisi uunin olennainen merkitys karjalaiselle perinneruokakulttuurille. Leivinuunia on käytetty sen alkuajoista asti hyödyksi ruuanlaitossa Karjalan alueilla. Aikojen kuluessa karjalaiset ovat oppineet ainutlaatuisen taidon hyödyntää ja käyttää uuniaan monin eri tavoin myös talon lämmittämisen ja ruuanlaiton lisäksi. Uunin ansiosta karjalaiseen ruokaperinteeseen kuuluu laaja kirjo erilaisia leivonnaisia ja uuniruokia. Nykyisin monet erikoisemmat perinneruuat eivät enää kuulosta tutuilta nykyihmisille, mutta silti tietyt ruokalajit ovat säilyneet vahvasti nykypäiviin saakka. Edelleen löytyy ihmisiä, jotka tekevät paljon työtä perinneruokakulttuurin edistämiseksi eri maakunnissa, mutta heidän työnsä jatkumisesta ollaan huolissaan. Tuloksista saa kuitenkin sen kuvan, että perinneruokakulttuurilla tulee olemaan vakaa asema myös tulevaisuudessa. The objective of this thesis is to find out what the significance of an oven in Karelian food tradition culture is. The study will explain the development, exploitation and usage of ovens in Karelia, traditional oven foods and the state of Karelian food tradition culture today and in the future. A qualitative research method was used in this bachelor thesis. The study material was collected from literature and on the Internet, in addition to theme interviews. There were six persons interviewed for the study. The interviewees were chosen together with the bachelor thesis instructor based on their expertise and knowledge about Karelian food tradition culture. The interviews were done during November and December in 2009. The interviews on the tape recorder were written word by word. According to the results of this study the significance of the oven in Karelian food tradition culture is essential. The baking oven has been exploited in cooking since its early times in different parts of Karelia. Over times the Karelian people have learned a unique skill to exploit and use their oven also in many other ways in addition to warming the house and cooking. Thanks to the oven there is a broad variety of different kinds of pastries and oven foods as part of the Karelian food tradition culture. Nowadays the more extraordinary traditional foods do not sound familiar to the people of the modern age anymore but yet there are certain dishes that have remained strong all the way till these days. There are still people who work hard to promote the food tradition culture in different provinces but the continuation of their work is something to worry about. However, the impression given by the results is that the food tradition culture will have a stable position also in the future.