TYYPPI 1 DIABETEKSEEN SAIRASTUNEEN LAPSEN JA HÄNEN PERHEENSÄ VERTAISTUKI : Vertaistukipäivä alle 9-vuotiaille diabetekseen sairastuneille lapsille ja heidän perheilleen - Lintumäki, Tiia-Riina; Plattonen, Heidi (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2014)
Tyypin 1 diabetes on yleinen lasten pitkäaikaissairaus Suomessa. Diabetes kuuluu energia-aineenvaihdunnan häiriöihin. Vuosittain diabetekseen sairastuu keskimäärin noin 500 suomalaista lasta. Lapsen sairastuminen pitkäaikaissairauteen vaikuttaa perheen arkeen ja henkiseen jaksamiseen. Arjen muuttuessa vertaistuki on merkittävä tuen lähde monelle perheelle. Opinnäytetyön tarkoituksena oli koota tietoa lasten tyypin 1 diabeteksesta ja siitä, kuinka lapsen pitkäaikaissairaus vaikuttaa perheeseen sekä vertaistuen tarpeeseen. Opinnäytetyön tehtävänä oli toteuttaa toiminnallisin menetelmin tyypin 1 diabetesta sairastaville alle 9-vuotiaille lapsille ja heidän perheenjäsenilleen vertaistukipäivä helmikuussa 2014. Toiminnallisen osuuden eli vertaistukipäivän tarkoituksena oli kerätä yhteen pohjoiskarjalaisia perheitä, joissa on diabeetikkolapsi. Vertaistukipäivän järjestäminen toteutui Joensuun Seudun Diabetesyhdistyksen toimeksiantona, yhteistyössä Joensuun Perheentalon, Karelia- ammattikorkeakoulun sekä Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kanssa. Vertaistukipäivä antoi perheille mahdollisuuden voimaantua keskustelun kautta vertaisia tapaamalla. Vertaistukipäivä antoi perheille tukea vanhemmuuteen sekä ajatuksia arjessa jaksamiseen. Kehittämisehdotuksia tulevaisuuteen voisi olla vertaistukipäivän järjestäminen vuosittain sekä vertaistuen monipuolistaminen Pohjois-Karjalassa. Type 1 diabetes is a common chronic disease of children in Finland. Diabetes is one of the energy metabolism disorders. Each year, diabetes will develop in an average of about 500 Finnish children. A child getting a chronic disease affects the family's everyday life and mental endurance. As the everyday life changes, peer support is a major source of support for many families. The objective of this thesis was to obtain information on children with type 1 diabetes and on how a child's chronic illness affects the family as well as the need for peer support. The subject of the functional thesis project was to organize a ...