Suuronnettomuusresurssit : Lapin sairaanhoitopiirin alueen terveydenhuollon ulkopuoliset suuronnettomuusresurssit - Kaukovalta, Piia (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2014)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa Lapin sairaanhoitopiirin alueella olevia terveydenhuollon ulkopuolisia suuronnettomuusresursseja. Tavoitteena oli tuottaa Lapin sairaanhoitopiirille tietoa heidän alueensa suuronnettomuusresursseista. Tietoja voidaan käyttää suuronnettomuuteen varautuessa ja suuronnettomuustilanteissa. Suuronnettomuudeksi kutsutaan onnettomuutta, jonka hoitamiseen terveydenhuollon ja pelastustoimen päivittäiset resurssit eivät riitä. Terveydenhuolto vastaa lääkinnällisestä pelastustoimesta suuronnettomuustilanteessa. Kartoituksen kohderyhmänä olivat alueen pelastuslaitos, lentoasemat ja taksit. Aineisto kerättiin huhtikuussa 2014 soittamalla kohderyhmien edustajille ja haastattelemalla heitä haastattelulomakkeen avulla. Aineisto koottiin helposti tulkittaviin taulukkoihin ja luetteloihin. Pelastuslaitoksen resursseja ovat päivittäisessä käytössä oleva nykyaikainen pelastuskalusto. Suuronnettomuuden varalta Rovaniemellä on suuronnettomuuskontti, joka palvelee koko Lapin pelastuslaitoksen aluetta. Lisäksi alueella on neljä kylmänsuojausperäkärryä. Lapin sairaanhoitopiirin alueella toimii neljä lentoasemaa. Rovaniemen lentoaseman resurssit olivat jo sairaanhoitopiirin tiedossa. Kittilän ja Ivalon lentoasemilla oli ajan tasalla olevat suuronnettomuusohjeistukset. Lisäksi lentoasemilta löytyi suuronnettomuusresursseja, kuten paloautoja, ajoneuvoja, telttoja, kylmänsuojausvarusteita, ensiapuvälineitä ja kantovälineitä. Enontekiön lentoasemalta ei saatu vastausta. Terveydenhuollon suuronnettomuusresurssien lisäksi Lapin Sairaanhoitopiirin alueelta löytyi paljon hyödyllisiä suuronnettomuusresursseja. Alueen haasteina ovat pitkät kuljetusmatkat, harvaan asutut alueet ja haastavat sääolosuhteet. Suuronnettomuuden tapahtuessa toiminta pohjautuu käytössä oleviin resursseihin, sekä viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyöhön. The purpose of this study was to identify the resources for the major disasters outside of health care in the area of Lapland Hospital District. The aim was to produce Lapland Hospital District of knowledge about disaster resources in their area. Lapland Hospital District may use the gathered information in their guidelines for disasters and in maintaining their disaster preparedness. The survey data can be used in a disaster, for example when calling for extra help. The survey target groups were the rescue services, airports, and taxis of the area. The data was collected in April 2014 by calling the representatives of the target groups and interviewing them by using an interview form. The data was gathered in easily interpretable tables and lists. The resources of the rescue department are the modern rescue equipment that is in daily use. There is a disaster container stationed in Rovaniemi on standby for disasters, serving the whole emergency rescue area of Lapland. There are four smaller cold protection carts stationed in the area of Lapland Hospital District. In major accidents taxis can also be used as transportation for patients that are in condition to walk on their own. There are 355 licensed taxis in the area of Lapland Hospital District. The region has a total of 84 taxis equipped with stretchers. There are four airports operating in the area of Lapland Hospital District. The resources of Rovaniemi Airport were known by Lapland Hospital District. Both airports of Kittilä and Ivalo had up to date guidelines for disasters. In addition, there were other disaster resources at airports, such as fire engines, vehicles, tents, cold protection equipment, first-aid equipment and lifting gear. No reply was received from the airport of Enontekiö. There were a lot of useful disaster resources found in the area of Lapland Hospital District that were outside the health care system. The challenges of the region are long distances, areas of low population density and challenging weather conditions. In a case of a disaster the rescue operation is based on the existing resources, as well as on the co-operation of the authorities and the voluntary rescue services.