Älykäs liikenneohjausjärjestelmä - Kuoksa, Hannu (2022)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli valmistaa älykäs liikenneohjausjärjestelmä, joka priorisoi risteysalueelle saapuvan ajoneuvon tehtävän tärkeyden perusteella ja pystyy ohjaamaan liikennettä turvallisesti ja energiatehokkaasti. Järjestelmä suoritetaan toimeksiantona Ilmatieteen laitoksen Sodankylän tutkimuskeskukselle osana Energiatehokkaat menetelmät arktisessa liikenteessä -hanketta. Toimeksiantaja tarjosi tuotteen kehitykseen laitteet sekä testausympäristön Tähtelän-tutkimuskeskuksen käytössä olevalta testiradalta. Opinnäytetyössä valmistuneen järjestelmän kehityksen aikana perehdyttiin Python-ohjelmointiin, GPS-tiedon käsittelemiseen sekä Arduino-kehitysympäristössä ohjelmoitavaan mikrokontrolleriin. Liikennemerkkiin asennettiin mikrokontrolleri, joka kommunikoi UDP-viestillä langatonta verkkoa käyttäen ajoneuvossa sijaitsevan kannettavan tietokoneen kanssa. Ajoneuvon saapumissuunta tarkistettiin GPS-vastaanottimesta saadusta datasta. Lopputuloksena syntyi järjestelmä, joka ohjaa automaattisesti risteysalueelta läpi tärkeimmän prioriteetin ajoneuvon katkaisten muun liikenteen etuajo-oikeuden punaisella valolla. Järjestelmän energiatehokkuus toteutettiin käyttämällä liikenteenohjausta suorittavan mikrokontrollerin käyttövirran ladattavasta varavirtalähteestä. The goal of this thesis study was to produce an intelligent traffic control system that prioritizes the vehicle arriving at the intersection according the importance of the task of the vehicle and thus being able to control the traffic safely and energy-efficiently. The study was commissioned by the Sodankylä research center of the Finnish Meteorological Institute as a part of the Energy-Efficient Methods in Arctic Traffic project. The commissioner provided the equipment for product development, as well as a testing area from the test track used by the Tähtelä research center. During the development process of the system Python programming, GPS data processing, and the microcontroller programmed in the Arduino development environment were used. A ...