U-arvon parantaminen korjausrakentamisessa - Salla, Matti (2022)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää esimerkkikohteen avulla rakennuksen eri rakennusosien U-arvojen parantamisen vaikutusta rakennuksen vaipan lämpöhäviöihin ja tämän avulla arvioida rakennusosien energiaremonttien taloudellista kannattavuutta. Tarkastelu suoritettiin rakennusosakohtaisesti yläpohjalle, ulkoseinille, ulko-oville ja ikkunoille. Laskelmat tehtiin samaa esimerkkikohdetta käyttäen kolmelle eri paikkakunnalle: Turku, Jyväskylä ja Sodankylä. Eri paikkakunnat edustavat Suomen erilaisia sääoloja ja lämmitystarvetta. Laskelmat suoritettiin käyttäen U-arvon muutokseen ja lämmitystarvelukuun perustuvaa menetelmää, jossa selvitetään rakennusosien vuotuiset lämpöhäviöt. Yläpohjan eristävyyden parantaminen olisi esimerkkikohteessa kannattavaa ja helposti toteutettavissa erillisenä toimenpiteenä. Ulkoseinien parannukset ovat vaikeasti toteutettavissa erillisenä toimenpiteenä. Ulkoseinien lämmöneristävyyttä kannattaa ehdottomasti parantaa mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi julkisivuremontin yhteydessä. Työssä saatiin selkeä käsitys siitä, ettei ulko-ovien tai ikkunoiden uusiminen ole perusteltua tavoiteltaessa lämmityksessä saavutettavia säästöjä.