Liikerakennus Saariselän matkailukeskukseen : luonnossuunnitelma ja kustannusvertailu - Koivisto, Ukko (2022)
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia mahdollisuutta sijoittaa uusi liikerakennus Saariselän matkailukeskukseen. Tilaajana toimi paikallinen yritys, joka keskittyy vaatteiden, matkamuistojen sekä design-tuotteiden myyntiin. Tarkoituksena oli luoda suunnitelma, joka palvelee tilaajan liiketoimintaa kustannustehokkaasti ja sopii arkkitehtonisesti Saariselän tunturimaisemaan. Luonnossuunnitelman lisäksi kolmesta eri runkoratkaisusta tehtiin kustannusvertailu. Työn teoriaosuudessa tutustutaan alueen historiaan, nykyhetkeen sekä tulevaisuuden näkymiin. Tutkimuksen avulla saatiin kattava näkemys alueesta, minkä pohjalta suunnitelmaa voitiin lähteä toteuttamaan. Saariselän keskustan tiiviin kaavoituksen vuoksi työssä tarkastellaan tontin käyttötarkoituksen muutosta. Suunnittelussa on huomioitu ympäröivät rakennukset sekä pohjoisen arvokas luonto. Suunnitteluratkaisuissa, kuten muuntojoustavuudessa ja materiaalivalinnoissa, on pyritty kestävyyteen ja luonnonmukaisuuteen. Suunnitelmasta pyrittiin aikaansaamaan toimiva ja kompakti kokonaisuus, jonka uskotaan lisäävän lähiympäristön arvoa ja elävöittävän Saariselän katukuvaa. Suunnittelun aikana vuorovaikutus tilaajan, Inarin kunnan sekä Metsähallituksen kanssa oli sujuvaa, mikä mahdollisti toimivan ja realistisen suunnitelman tuottamisen. Lopputuloksena saatiin jatkokehityskelpoinen luonnossuunnitelma sekä kustannusarvio, joita tilaajan on mahdollista hyödyntää yritystoiminnassaan. Toteutuessaan hankkeen toivotaan olevan hyödyksi kaikille osapuolille kehittäen samalla Pohjois-Suomea kestävällä tavalla. The objective of this thesis was to design a store building in the fast-growing resort of Saariselkä in Northern Finland. The work was commissioned by a small local company that focuses on selling clothing, design products, and souvenirs. The main purpose of the work was to create a plan that would support the business concept of the company and be architecturally appropriate to its surroundings. In addition, cost estimates were prepared for three different structural ...