Hiekkalämpövaraston tekniikka ja käyttö : Vatajankoski Oy:n Kankaanpään hiekkalämpövarasto projekti - Hurttila, Eino (2022)
Tässä opinnäytetyössä kuvaillaan Kankaanpäähän Vatajankoski Oy:lle rakennetun hiekkalämpövaraston tekniikkaa ja käyttöä. Työssä arvioitiin hiekan käyttämistä lämmönvarastointiaineena ja käytiin läpi perustelut, joilla hiekka valittiin käytettäväksi aineeksi. Työssä tarkasteltiin myös varaston käyttötarkoitusta ja sen rakentamisen syitä, sekä hiekkalämpövarastotekniikan merkitystä kaukolämpöenergian tuotannon kannalta. Työssä tarkasteltiin hiekkalämpövaraston toimintaa Polar Night Energy Oy:n antamien tietojen perusteella luotujen havainnekuvien avulla. Tarkoituksena oli luoda selkeä kuva hiekkalämpövarastojärjestelmän toiminnasta erilaisissa käyttötilanteissa ja kuvailla järjestelmän komponentit. Kaukolämmöntuotanto on liikkumassa kohti hiilineutraalia tuotantoa. Hiekkalämpövarasto on käytännössä sähkökattila, johon on liitetty hiekkaan perustuva lämmönvarastointijärjestelmä. Tämän tarkoitus on mahdollistaa kaukolämpötehon tuottaminen varastoon, kun sähkönkulutus sekä hinta ovat matalalla ja mahdollistaa varastoidun tehon käyttö, kun hinta ja kysyntä ovat korkealla. Uusiutuvan energian, kuten tuulivoiman tuotanto vaihtelee ympäristöolosuhteiden mukaan. Tuotannon ajankohta voi olla ajanhetkellä, kun sähköverkossa on vähän kulutusta. Hiekkalämpövaraston tavoitteena on muuttaa ylimääräinen teho lämpöenergiaksi, joka on mahdollista varastoida helposti myöhempää käyttöä varten.