300 kilometriä musiikkiopistoon : Miten harvaan asutulla alueella kasvaminen vaikuttaa musiikkipedagogiopiskelijan identiteettiin? - Sinikumpu, Jonna (2022)
Opinnäytetyössäni tutkin harvaan asutulla alueella kasvaneiden musiikkipedagogiopiskelijoiden kokemuksia heidän lapsuudenaikaisista musiikkiopinnoistaan, ja miten harvaan asutulla alueella kasvaminen vaikutti heidän käsitykseensä itsestään ja identiteetistään musiikkipedagogina. Työ on laadullinen tutkimus ja tutkimuksen aineistona ovat teemahaastattelut. Opinnäytetyössä tarkastelin musiikin opiskelua Suomessa perehtyen vapaaseen sivistystyöhön, taiteen perusopetukseen ja toisen asteen ammatilliseen koulutukseen sekä Lapin maakunnan musiikinopiskelumahdollisuuksiin. Tarkastelin identiteetin pohtimisen tarpeellisuutta, minuuden tutkimuksen historiaa, identiteettiteorioita, identiteetin lähteitä ja identiteetin eri osa-alueita. Tutkimuksessani haastattelin neljää Lapin maakunnan harvaan asutetuilla alueilla lapsuutensa asunutta musiikkipedagogiopiskelijaa suhteestaan musiikkiopintoihinsa, ja miten he kokivat lapsuuden asuinympäristönsä vaikuttaneen identiteettiinsä. Tuloksista kävi ilmi, että harvaan asutulla seudulla musiikin harrastamiseen liittyy monia käytännön haasteita, kuten opetustarjonnan vähäisyys ja pitkät välimatkat. Harvaan asutulla alueella kasvaminen ja musiikin opiskelu toisella paikkakunnalla vaikuttavat monin tavoin ihmisen käsitykseen itsestään. In my thesis, I researched the experiences of music pedagogy students who grew up in a sparsely populated area during their childhood music studies, and how growing up in a rural area affected their perception of themselves and their identity as a music pedagogue. In my thesis, I examined music studies in Finland, focusing on Liberal Adult Education, Basic Art Education and Vocational Education and Training, as well as observing the possibilities of studying music in the region of Lapland. I considered the necessity of reflecting on one’s identity, studied the history of selfhood research, identity theories, the sources of identity, and the different aspects of identity. In my research, I interviewed four music pedagogy students, who grew up in ...