Auttin kylän maisemanhoitosuunnitelma - Nevalainen, Paulus (2022)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on toteuttaa maisemanhoitosuunnitelma Auttin kylän alueelle. Auttin kylä sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta itään. Toimeksianto on tilattu Lapin ammattikorkeakoululta, ja toimeksiantajana toimii Auttin kalaveden osakaskunta. Maisemanhoitosuunnitelma on osa Auttinsuun luonto- ja maisemaprojektia. Kemijoki Oy on sidosryhmä aisemanhoitosuunnitelmassa, sillä suurin osa suunnitelma-alueen vesistöistä ja ranta-alueista kuuluu sille. Tässä opinnäytetyössä olen hahmotellut alueelle toimenpide-ehdotukset, mutta toteutus jää kylän asukkaiden ja Kemijoki Oy:n vastuulle. Auttin kyläyhdistys voi hakea maisemanhoitoon rahoitusta Rovaniemen kaupungilta toimenpiteitä varten. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä maanomistajien ja sidosryhmän kanssa. Maisemanhoitosuunnitelmaa varten pidettiin kyläkokous, jossa käytiin lävitse maanomistajien ja kyläläisten toiveita ja alueen kehittämismahdollisuuksia. Suunnitelmassa pääpaino on kylän vierestä kulkevan Kemijoen maiseman hoidossa ja kylän lähellä olevan kauneuspadon virkistystoiminnan laajentamisessa. Opinnäytetyössä on esitelty suunnittelualue ja maisema-arvon kriteerit. Lisäksi suunnitelma-alue on kuvioitu ja kuvioille on annettu toimenpide-ehdotukset. Toimenpide-ehdotukset perustuvat maastokäynteihin, kyläläisten ja sidosryhmän ehdotuksiin sekä suunnittelijan saamaan koulutukseen maisemanhoidosta ja metsätaloudesta. Toimenpide-ehdotukset ovat pitkälti maiseman hoitamista raivauksin ja harvennuksin. Tavoitteena on lisätä alueen viihtyvyyttä ja virkistyskäytön mahdollisuuksia. The aim of this thesis is to implement a landscape management plan for the area of the village of Autti. The village of Autti is located about 80 km east of the center of Rovaniemi. The assignment has been ordered from Lapland University of Applied Sciences, and the ordering party is Autti fishing participants ‘association. The landscape management plan is part of the Auttinsuu nature and landscape project. Kemijoki Oy is a stakeholder group in the ...