Hoitotyön lähiesimiesten kokemuksia työhyvinvoinnista : Kemin, Keminmaa ja Tornion alueen vanhusten hoitoyksiköissä - Raatikainen, Katja-Maria; Orre-Sillanpää, Merja (Lapin ammattikorkeakoulu, 2014)
Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata vanhusten hoitotyön lähiesimiesten kokemuksia työhyvinvoinnista terveyden edistämisen näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena on lisätä tietoutta vanhusten hoitotyön lähiesimiesten työhyvinvoinnista ja löytää työhyvinvointia edistäviä tekijöitä. Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, miten hoito-työn lähiesimiehet kokevat työhyvinvoinnin ja millaiset asiat edistävät heidän työhy-vinvointiaan. Lisäksi selvitämme lähiesimiesten kehittämisideoita työhyvinvoinnin edistämiseen. Tutkimus on kvalitatiivinen ja tutkimusaineisto kerättiin Kemin, Keminmaan ja Tor-nion alueen vanhusten hoitoyksiköiden lähiesimiehiltä puolistukturoiduilla kysely-lomakkeilla keväällä 2013. Aineisto analysoitiin induktiivistä sisällönanalyysi mene-telmää käyttäen. Tutkimuksen tulosten perusteella lähiesimiesten työhyvinvointiin vaikuttavat tekijät koostuvat työstä, työympäristöstä, työyhteisöstä, ammattitaidosta ja vapaa-ajasta Johtopäätösten perusteella voidaan todeta, että lähiesimiesten työhyvinvointi on mo-ninainen ilmiö ja se toteutuu silloin kun työn vaatimukset, omat voimavarat ja osaa-minen ovat tasapainossa. Tästä johtuen työhyvinvointia ei voida rajata koskemaan pelkästään työtä, vaan lähiesimies on myös itse vastuussa omista voimavaroistaan, kuten terveydestä, elintavoistaan ja vapaa-ajastaan. Lähiesimiesten työhyvinvointia tukemalla työnantaja voi tukea organisaation perustehtävää ja tehokkuutta. Tutki-muksessa saatujen vastausten perusteella voidaan todeta, että riippumatta kunnasta tai organisaatiosta, tutkimusvastaukset olivat hyvin samansuuntaiset. The purpose of this study is to describe front-line managers´ experiences on well-being at work from the perspective of health promotion. The aim is to increase awareness of front-line managers´ occupational well-being and to find the factors contributing to their well-being at work. The aim of this study is to find out how does the front-line managers feel about well-being at work and what kind of issues contribute to their occupational well-being. ...