Lapin Metsämuseon maisemasuunnitelma - Meir, Daniel (2022)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä maisema- ja ympäristösuunnitelma Lapin Metsämuseon kiinteistölle Lapin Metsämuseoyhdistys ry:n hallituksen tilauksesta. Toimeksiannon tarkoitus oli uudistaa Metsämuseon ulkoista ilmettä ja toimivuutta sekä luoda Metsämuseon kiinteistöalueelle täysin toimiva maisema- ja ympäristösuunnitelma, joka voidaan toteuttaa tulevina vuosina. Opinnäytetyössä perehdyttiin Lapin Metsämuseon maisemallisen rakenteen ja näkyvyyden parantamiseen, museokokonaisuuden toimivuuteen ja Metsämuseon historiaan. Lapin Metsämuseoyhdistys ry:llä oli maiseman parantamiseksi omia toimenpide-ehdotuksia, joiden pohjalta maisema- ja ympäristösuunnittelu-työ sai alkunsa. Suunnitelman tekemiseen käytetyt menetelmät olivat pääsääntöisesti maastossa suoritetut kartoitus-, mittaus- ja valokuvaustyöt sekä tieto-koneella tehty suunnittelutyö. Työn edetessä pidin yhteyttä Metsämuseon ohjaajaan ja sitä kautta sain tarkennuksia toimenpidetoiveisiin. Maisema- ja ympäristösuunnittelussa olevien isompien toimenpiteiden kohdalla voi ilmetä ongelmia toteuttamisessa budjetin ja rajoituksen kannalta. Opinnäyte-työn tarkoituksena on myös vastata näihin ongelmiin ja kehittämiskohteiden haasteisiin parhaan mahdollisen tavan mukaan. Suunnitelmassa on toimenpide-ehdotuksia erilaisilla vaihtoehdoilla joustavuuden takia. Maisema- ja ympäristö-suunnitelman tekeminen onnistui hyvin ja Lapin Metsämuseo sai itselleen toimi-van sekä käytännöllisen suunnitelman, jonka toteuttaminen voidaan jakaa pidemmälle aikavälille. Tärkeimmät toteutettavat toimenpiteet maisema- ja ympäristösuunnittelussa ovat rantapalstan harvennukset Salmijärven rannassa, uittokaluston uudelleen sijoittaminen, museokaluston kokoaminen esittelykentälle, QR-koodiopastaulujen suunnittelu sekä nuotiopaikkojen rakentaminen. Harvennukset Salmijärven rannassa ovat toimenpiteinä ensimmäiset, ja ne käynnistävät maisema- ja ympäristösuunnitelman toteuttamisen. The purpose of the thesis was to make a landscape and environmental plan for Lapland Forest Museum's property on ...