Poronhoitoalueen koiranomistajien opas - Kallio, Elina (2022)
Opinnäytetyöni aiheena on asuminen koiran kanssa poronhoitoalueella ja koiran porovapaus. Opinnäytetyönä tuotin oppaan, joka on suunnattu poronhoitoalueella asuville koiranomistajille. Raportissani käyn opinnäytetyöni ja oppaan tekemisen vaiheet alusta loppuun. Koirien aiheuttamat porovahingot ovat vuosittainen puheenaihe ja ongelma poronhoitoalueella. Koirien kouluttaminen porovapaaksi ja pelkästään tiedon lisääntyminen omistajien keskuudessa olisi merkittävää ja hyödyllistä niin koiranomistajille kuin koko poronhoidolle. Oppaan tavoitteena on tuoda tiivistetysti tietoa poroista ja poronhoidosta, koiranomistajia koskevista laeista ja vakuutuksista, porovahingoista sekä siitä, miten ja missä koiraa voi kouluttaa porovapaaksi. Tiedon lisääntyessä opinnäytetyöni pitkän ajan tavoite ja toive olisi, että koirien aiheuttamat porovahingot vähenisivät ja että koiranomistajat ottaisivat porot sekä poronhoitajat huomioon kouluttamalla omat koiransa porovapaiksi. Aineiston oppaaseen olen kerännyt tutkimalla aiempia artikkeleita, uutisia, kirjallisuutta sekä haastattelemalla alan yhdistyksiä ja henkilöitä. The subject of thesis is about living in the reindeer husbandry area with dogs and how to train the dog to be free of reindeer. The result of the thesis is a guide for dog owners in the reindeer husbandry area. The thesis includes the process of the work. Reindeer damages caused by dogs is a yearly subject and a problem in the reindeer husbandry area. Training dogs free of reindeer and increasing knowledge among dog owners would benefit both parties, both dog owners and reindeer husbandry. The purpose of the guide is to bring information about reindeer. Also, about the laws and liabilities which consider the dog owners, damage of the reindeer and also how and where you can train your dog free of reindeer. The long term goal of the thesis is that when the knowledge increases among dog owners, the damage to reindeer caused by dogs would decrease. Also, the goal and wish would be, that the dog owners would take reindeer ...