Odotusarvokertoimen vaikutus metsän arvoon Pohjois-Suomen metsätiloilla - Holappa, Tuomo (2022)
ämän opinnäytetyön aiheena on tutkia odotusarvon vaikutusta metsätilan arvoon Pohjois-Suomessa. Ajankohtaiseksi aihe nousee varsinkin Pohjois-Suomessa, sillä vuodesta 2020 lähtien ovat Tapion summa-arvotaulukoissa olleet odotusarvokertoimet käytössä aina Pohjois-Lappia myöten. Opinnäytetyön ajankohtaisuutta lisää myös metsänomistajien ikääntyminen, joka lisää sukupolvenvaihdoksia ja myyntiin tulevien metsätilojen määrää. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa siitä, minkälaisia vaikutuksia odotusarvokertoimien käyttämisellä olisi metsän käypään arvoon Pohjois-Suomessa. Tutkimukseen otettiin mukaan Pohjois-Suomesta kahdeksan metsätilaa, joille ei ollut odotusarvokertoimia käytetty. Odotusarvokertoimet määritettiin suoraan taulukkoarvojen mukaan, eikä niihin tehty vähennyksiä muuten kuin väärästä puulajista kasvupaikalle. Tutkimuksessa odotusarvokertoimia käyttämällä saatuja metsätilojen käypiä arvoja verrattiin alkuperäisiin käypiin arvoihin sekä tutkittiin, miten metsätilojen pyyntihinnoissa on jo sisällytetty odotusarvo mukaan. Tutkimus toteutettiin avoimilla markkinoilla Pohjois-Suomessa myynnissä olleiden metsätilojen avulla. Myynti-ilmoituksissa oli tehty metsätilan käyvälle arvolle määritys kuvioittain, ja kaikki tutkimukseen tarvittava aineisto oli samalla saatavilla. Tutkimuksessa todettiin, että odotusarvokertoimia käyttämällä metsän käypä arvo nousee merkittävästi, varsinkin jos metsätilan kuvioista suuri osa on kehitysluokkien 02 tai 03 kuvioita. Tutkimuksessa huomattiin myös, että jos metsätilan kehitysluokkajakauma on tasainen, niin odotusarvo on hinnoiteltu pyyntihintoihin osin mukaan. Tutkimuksen merkityksenä on tuottaa tietoa odotusarvojen vaikutuksista kaikille metsätilakaupoista kiinnostuneille. The topic of this thesis is to study the effect of the expected value on the value of a forest holding in Northern Finland. The matter is topical especially in the Northern parts of Finland, due to change in Tapio’s expected value coefficients 2020. Since 2020 Tapio’s sum value tables expected ...