First North -markkinapaikalle 2021 listautuneiden yritysten valuaatio ja kurssikehitys - Sammalmaa, Joonas (2022)
Vuoden 2021 listautumismarkkina oli poikkeuksellisen vilkas, sillä Helsingin pörssiin sekä sen hallinnoimalle First North -markkinapaikalle listautui yhteensä 29 yritystä. Aikaisempi ennätys oli vuodelta 1999, jolloin listautuneita oli 28 kappaletta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää First North -markkinapaikalle vuonna 2021 listautuneiden yritysten osakkeiden kurssikehitys kahden kuukauden ajanjaksolta listautumisen jälkeen. Lisäksi tarkasteltiin yritysten taloudellista tilannetta listautumishetkellä sekä selvitettiin, oliko listautumishetken taloudellisella tilanteella vaikutusta listautumisannin ali- tai ylihinnoitteluun lyhyellä kahden kuukauden ajanjaksolla. Tutkimuksen lukemalla yksityishenkilö saa yleiskuvan 2021 First North -markkinapaikalle listautuneista yrityksistä sekä niiden osakkeen kurssikehityksestä listautumisannin jälkeen. Työn teoreettisessa viitekehyksessä käydään läpi rahoitusmarkkinoiden toimintaa, osakesijoittamista, Helsingin pörssiä ja sen hallinnoimaa First North Finland -markkinapaikkaa. Lähteinä on käytetty rahoitusalan ja osakesijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta sekä internetsivustoja. Teoreettinen viitekehys luo perustan tutkimukselle ja sen tulosten analysointiin. Opinnäytetyössä käytetty aineisto kerättiin yhtiöiden listautumisantien yhteydessä julkaisemista yhtiöesitteistä ja tilinpäätöksistä. Historialliset kurssitiedot kerättiin Helsingin pörssin internetsivuilta saatavalla olevasta historiallisesta datasta. Data ladattiin koneelle excel- tiedostona, jonka jälkeen laskettiin kurssikehitys kahden kuukauden ajanjaksolta. Opinnäytetyö toteutettiin kevään 2022 aikana. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kahdentoista listautujan kurssikehitys oli positiivinen ja kahdeksan negatiivinen kahden kuukauden jälkeen listautumisesta. Osakkeiden keskimääräinen kurssikehitys oli 21,5 prosenttia kahden kuukauden jälkeen listautumisesta, mikä osoitti listautumisantien olleen hyvä sijoituskohde lyhyellä aikavälillä. Taloudellisen tilanteen tarkastelu osoitti, että First North ...