3D-tulostuksen hyödyntämismahdollisuudet ajoneuvokorjaamolla - Malinen, Mikko (2022)
Tämän opinnäytetyön aiheena oli tutkia 3D-tulostamisen hyödyntämismahdollisuuksia ajoneuvokorjaamolla. Kehittämiskohteena oli Tapojärvi Oy:n Keminmaan keskuskorjaamo, minne 3D-tulostamisen hyödyntämismahdollisuuksien tutkimisen lisäksi laadittiin 3D-tulostusmateriaalin valintataulukko pohjautuen yleisimmin käytettyihin tulostusmateriaaleihin. Korjaamolle kartoitettiin tarpeisiin soveltuva 3D-tulostuslaitteisto sekä niiden kustannukset. 3D-tulostusympäristön tarkoituksena on mahdollistaa yritykselle kustannustehokas ja tehokas 3D-tulostettavien osien valmistus omiin tarpeisiin. Työssä tulostettiin varaosia eri tulostusmenetelmillä ja materiaaleilla tutkien tulostamisen kannattavuutta sekä toimivuutta varaosia ja muita hyödyntämiskohteita ajatellen. Työssä tutkittiin osien lisäksi 3D-tulostusmenetelmien, sekä 3D-tulostusmateriaalien välisiä eroja mahdollista 3D-tulostusympäristön laitekantaa varten. Työn tulokseksi saatiin mahdollisia hyödyntämismahdollisuuksia 3D-tulostamiselle, sekä sen kannattavuutta. Yritykselle saatiin myös tietoa mahdollisen tulostusympäristön laitteistosta, kustannuksista, sekä tarvittavasta osaamisesta laitteiston mahdollisimman tehokkaan ja turvallisen käytön saavuttamiseksi. The subject of this thesis was to study the possibilities of utilizing 3D printing in a vehicle repair shop. The target for development was Tapojärvi Oy's central workshop in Keminmaa, where the possibilities of utilizing 3D printing were studied. In addition, a selection table for 3D printing materials was also made in the thesis, based on the most used printing materials. A cost estimate was also made for the 3D printing equipment suitable for the needs of the workshop. The purpose of the 3D printing environment is to enable a company to manufacture cost-effective and efficient 3D printable parts for its own needs. In the work, spare parts were printed with different printing methods and materials, examining the profitability of printing, as well as the functionality in terms of spare parts and other utilization ...