Löydettyjen timanttien sitouttaminen yritykseen : työntekijöiden sitoutumiseen vaikuttavat tekijät - Fingerroos, Kaisa; Käyrä, Juuli (2022)
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia toimeksiantajayritys Go Arctic Oy:n työntekijöiden sitoutumiseen vaikuttavia tekijöitä ja tuoda esille mahdollisia sitoutumiseen liittyviä kehityskohteita. Go Arctic Oy on oululainen matkailun ja yritystapahtumien monitoimitalo, joka on perustettu vuonna 2008. Toimeksiantajayritys on moniammatillinen työyhteisö, joka työllistää myös paljon nuoria kesätyöntekijöitä. Toimeksiantajayritys koki heillä olevan tarvetta tämänkaltaiselle tutkimukselle, jossa syvennytään heidän työntekijöidensä sitoutumiseen. Sitoutuneet työntekijät haluavat luoda asiakaskokemuksista ainutlaatuisia sekä olla mukana viemässä yrityksen toimintaa eteenpäin ja ideoida uutta. Toimeksiantaja yritys on kasvanut viime vuosien aikana ja sen työntekijämäärä on lisääntynyt, minkä vuoksi sen tulee panostaa toimintaansa vielä enemmän myös sitouttamisen näkökulmasta. Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Yhtenä aineistonhankintamenetelmänä käytettiin avoimia, strukturoimattomia haastatteluita, jotka analysointiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä hyödyntäen. Tutkimuksen aineistoa varten haastateltiin yli kymmentä toimeksiantajayrityksen työntekijää. Tutkimuksen onnistumisen kannalta oli tärkeintä saada esille työntekijöiden aidot ja rehelliset näkemykset, minkä vuoksi päädyimme käyttämään aineiston hankinnassa haastatteluita. Haastatteluiden lisäksi aineistoa hankittiin kirjoista, verkkolähteistä sekä toimeksiantajayrityksen perustajilta. Tutkimuksemme tulos vastaa siihen, mitkä tekijät ovat toimeksiantajayrityksen työntekijöille tärkeimpiä sitoutumistekijöitä. Tutkimuksen tuloksien perusteella voidaan päätellä, että työntekijöiden sitoutumiseen vaikuttavat enemmän emotionaaliset tekijät ja kokemukset kuin taloudelliset tekijät. Tärkeimpinä sitoutumistekijöinä korostuivat hyvä johtaminen, henkilökohtaiset kehitysmahdollisuudet, yhteisöllisyys sekä yrityksen potentiaali ja psykologisen turvallisuuden tunne, joka näkyy sekä esihenkilö-alaissuhteissa että alaisten välisissä suhteissa. Kun yritys ...