Lapin kuntien osaaminen paikkatieto- ja maanmittaustoiminnassa - Jokitalo, Veera (2022)
Tämän opinnäytetyön päätavoitteena oli selvittää Lapin kuntien osaaminen paikkatieto- ja maanmittaustoimintaan liittyen. Lisäksi haluttiin yleisesti perehtyä siihen, mitä paikkatieto- ja maanmittaustoimintaan kuuluvia tehtäviä ja velvollisuuksia kunnilla on. Tutkimusaineisto kerättiin kyselytutkimuksen avulla Lapin kunnista. Tutkimus aloitettiin luomalla kysely, joka lähetettiin Lapin kuntiin (Liite 1). Kyselyn vastaukset kirjoitettiin opinnäytetyömuotoon. Lisäksi Kuntien velvollisuudet -osioon kerättiin aineistoa netistä eri lähteistä. Tutkimus tehtiin Lapin ammattikorkeakoulun toimeksiannosta ja yhteistyössä Maanmittauslaitoksen kanssa. Tutkimuksesta käy ilmi, että valtaosa kyselytutkimukseen vastanneista Lapin kunnista pitää kuntansa mittaus- ja paikkatieto-osaamista hyvänä, mutta kokee kuitenkin, että kehitystyölle tai koulutukselle olisi tarvetta. Osassa kunnista kaikki mittaukset ja aineiston käsittely tehtiin itse, mutta osa oli ulkoistanut lähes kaiken tällaisen toiminnan. Joissain kyselyyn vastanneista Lapin kunnista paikkatieto- ja maanmittaustoiminta oli melko vähäistä. Näiden tietojen lisäksi, kyselytuloksissa selviää, mitä mittauslaitteita ja paikkatieto-ohjelmia kunnilla on käytössään sekä mitä tehtäviä kunnilla on, ja ketkä ne hoitavat. Tavoitteena oli, että tutkimuksesta saatuja tietoja voitaisiin hyödyntää kuntayhteistyön sekä kuntien toiminnan kehityksessä. Tutkimus antaa tietoa kuntien paikkatieto- ja maanmittaustoiminnasta niin kunnille itselleen kuin myös konsulteille ja muille yhteistyökumppaneille sekä alasta kiinnostuneille. Mahdollisesti tutkimuksen sisältöä voidaan hyödyntää erilaisten kurssien ja opetustilanteiden järjestämisessä. The goal of this thesis was to clarify what kind of know-how regarding spatial data and land surveying activities there is in Lapland municipalities. This also included municipalities’ tasks and obligations. Material for the research was acquired through a survey. The research was started by conducting a survey which was sent to the municipalities of ...