Hanketoiminnan tuki ammattikorkeakoulussa : Case Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu - Petäsnoro, Mika (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2014)
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI-toiminta) on yksi ammattikorkeakouluille asetetuista perustehtävistä ja sitä toteutetaan pääosin hanketoiminnan avulla. Opinnäytetyössä selvitettiin millaista tukea hanketoimintaan tarvitaan, miten tuki on Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa järjestetty ja mitä kehittämistarpeita siinä nähdään. Toimintatapoja ja prosesseja tulisi kehittää mahdollisimman suuren hyödyn saamiseksi TKI-toiminnasta. Työn aikana käytiin läpi hanketoiminnan kirjallinen ohjeistus sekä haastateltiin hanketoiminnassa mukana olevia. Tutkimus tehtiin laadullisena tutkimuksena ja haastattelumenetelmänä käytettiin teemahaastatteluja. Haastatellut olivat joko yksittäisessä hankkeessa työskenteleviä, hanketyötä tukevia tai TKI-toiminnasta vastaavia henkilöitä. Tutkimuksesta kävi ilmi, että hanketoiminnan tuki on pääosin toimiva Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa. Esille nousi kuitenkin useita kehittämiskohteita, jotka liittyivät joko nykyisten prosessien parantamiseen tai laajempiin kokonaisuuksiin kuten arvioinnin ja riskienhallinnan kehittämiseen. Arvioinnin tulee olla jatkuvaa ja hankkeen toteutusta on pystyttävä muuttamaan kesken hankkeen, mikäli tulosten saavuttaminen sitä vaatii. Toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja siihen on kyettävä reagoimaan. Hanketoiminta vaatii erityisosaamista ja sitä täytyy olla saatavilla, mutta sen ei tarvitse olla yhdellä henkilöllä, riittää että organisaatiolla on osaaminen hallussa. Se voidaan järjestää myös useampien henkilöiden yhteisen osaamisen kautta tai sitä voidaan ostaa organisaation ulkopuolelta. Osaamisen varmistamisen prosessien täytyy olla olemassa. Lapin ammattikorkeakoulu, joka jatkaa Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ja Rovaniemen ammattikorkeakoulun toimintaa, voi käyttää tuloksia haluamallaan tavalla TKI-toiminnan kehittämisessä. Myös muut organisaatiot, jotka ovat mukana TKI-toiminnassa, voivat hyödyntää tuloksia. Research, development and Innovation (RDI) is one of the main missions given by the Ministry of Education and Culture. RDI is mostly implemented by projects. In this thesis was studied what kind of support for project management is needed, how the support has been organized in Kemi-Tornio University of Applied Sciences and what kind of further development need for the support exists. All practices and processes should be developed in order to obtain the maximum benefit from the RDI activities. The research was a qualitative research and there were two main sources for getting information: written project guidelines and interviews. The interviews were made as focused interviews. The interviewees were persons who are working in projects, persons who support projects and persons how are in charge of the RDI activities in the university. The research revealed that the support for project management in Kemi-Tornio UAS is mainly working well. There were still several needs for development in the current processes. There were also larger entities such as evaluation and risk management which should have development actions. Evaluation should be an ongoing process during the whole project time. Project activities should be modified if it is required to get better results in the project. The environment is changing rapidly and projects should react to these changes. The competence in project management has to exist in the organisation, but each person does not necessarily need to be an expert in every task. The competence can be team expertise or in some cases the expertise can be purchased. The most important factor is that the processes for competence assurance exist. Lapland University of Applied Sciences, which continues the operations of Kemi-Tornio University of Applied Sciences and Rovaniemi University of Applied Sciences, uses the results of the thesis in their RDI development where applicable. Other organisations running RDI activities are able to take advantage of the results as well.