Rintasyöpäleikkauksen jälkeisen lymfaturvotuksen ennaltaehkäisy ja hoito fysioterapian keinoin : oppaan suunnittelu lymfaturvotuspotilaille - Jänkälä, Tiina; Luhtamäki, Marjo (Lahden ammattikorkeakoulu, 2014)
Rintasyöpä on naisten yleisin syöpämuoto Suomessa. Noin joka kahdeksas nainen sairastuu siihen jossain elämänsä vaiheessa. Yläraajan lymfaturvotus on ensisijaisten syöpähoitojen jälkeen yksi yleisimmistä kroonisista ongelmista. Opinnäytetyön tavoitteena oli tehdä potilasopas Sodankylän terveyskeskuksen fysioterapeuttien käyttöön. Tarkoituksena oli lisätä rintasyöpäleikkauksen läpikäyneiden korkean riskin potilaiden tietoutta lymfaturvotuksen synnystä ja itsehoitokeinoista. Oppaan tavoitteena oli myös rohkaista liikkumaan itsenäisesti sekä välttämään riskitekijöitä. Työn toimeksiantajana oli Sodankylän terveyskeskus. Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä, johon sisältyy kirjallinen raportti ja potilaan opas. Opinnäytetyössä käsiteltiin yleisimmät lymfaturvotuksen fysioterapeuttiset hoitokeinot Suomessa ja itsehoitokeinot. Opas kehitettiin yhteistyössä toimeksiantajan kanssa ja palautetta pyydettiin myös Päijät-Hämeen keskussairaalan fysio- ja lymfaterapeuteilta. Oppaan ulkoasuun, selkeyteen ja ymmärrettävyyteen kerättiin palautetta ulkopuolisilta henkilöiltä. Toimeksiantaja oli tyytyväinen kehitettyyn oppaaseen ja se on tarkoitus ottaa käyttöön Sodankylän terveyskeskuksessa keväällä 2014. Breast cancer is the most common type of cancer in Finland. One in eight women will get it in some stage of her life. Upper limb edema is one of the most common chronic condition after primary breast cancer treatments. The aim of this bachelor´s thesis was to create a Patient's Guide for physiotherapists in Sodankylä. The purpose was to increase patients’ knowledge and understanding about the development of upper limb edema and the means of self-care. The patient's guide is aimed to those “high risk” patients who have undergone breast surgery with axillary node dissection or those patients who already have upper limb edema. This thesis was commissioned by the health care center of Sodankylä. The Bachelor’s thesis was conducted as a functional study, which includes a written report and the patient's guide. ...