Henkilöstötilinpäätös : Case Keminmaan kunta - Kaasila, Taina (2022)
Opinnäytetyön aiheena oli henkilöstötilinpäätös. Henkilöstötilinpäätös on johdon työkalu, joka kokoaa henkilöstön avainluvut yhteen. Henkilöstötilinpäätös tuottaa tietoa henkilöstöstä ja siinä tapahtuneista muutoksista sisäisille ja ulkoisille sidosryhmille. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Keminmaan kunta. Keminmaan kunnalla ei ole laadittu henkilöstötilinpäätöksiä aikaisemmin, mutta se koettiin tarpeelliseksi henkilöstön tilan selvittämiseksi. Opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia henkilöstötilinpäätöksen raportointimalli Keminmaan kunnalle. Opinnäytetyö koostui kahdesta osuudesta, teoriaosuudesta ja toiminnallisesta osuudesta. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin henkilöstöä, henkilöstöjohtamista sekä henkilöstötilinpäätöstä. Lisäksi teoriaosuudessa käsiteltiin henkilöstöpanokset, työyhteisön hyvinvointi, rekrytointi ja osaamisen kehittäminen. Tavoitteena oli tuoda esiin henkilöstön ominaisuudet ja henkilöstön hyvinvointiin vaikuttavat tekijät. Teoriaosuuteen pohjautuen päätettiin henkilöstötilinpäätöksen rakenne. Opinnäytetyön toisessa osuudessa laadittiin henkilöstötilinpäätös. Tavoitteena oli koota tietoa henkilöstön määrästä ja rakenteesta vuosilta 2019–2021. Lähtötiedot saatiin aikaisemmin julkaistuista tilinpäätöksistä ja käytössä olevista ohjelmistoista. Lähtötietojen pohjalta laskettiin tunnuslukuja, jotka kuvaavat selkeästi ja ymmärrettävästi henkilöstössä tapahtuneet muutokset. Organisaatio hyötyy kehittämällä toimintaansa henkilöstötilinpäätöksen tuottaman tiedon avulla. Opinnäytetyön tuotoksena laadittiin henkilöstötilinpäätös, jota Keminmaan kunta voi tulevaisuudessa hyödyntää henkilöstötilinpäätösten laatimisessa. Henkilöstötilinpäätöksessä esitettyjen tunnuslukujen perusteella toimeksiantajalle esitettiin muutamia kehitysideoita. The subject of this thesis was human resources statement. A human resources statement is a tool for management, which gathers the key figures of the personnel. A human resources statement generates information of the personnel and the changes in the personnel to internal and external stakeholders. The commissioner of this thesis was the municipality of Keminmaa. The municipality of Keminmaa has not published a human resources statement earlier, but it was considered useful to determine the status of the personnel. The purpose of this thesis was to conduct a reporting model of a human resources statement to the municipality of Keminmaa. The thesis consists of two parts, a theoretical and a practical part. The theoretical part of the thesis handled personnel, human resources management and a human resources statement. In addition to these also the well-being of a work community, recruitment and competence development were handled. The purpose was to raise features of the personnel and the factors affecting the well-being of the personnel. Based on the theoretical part the structure of a human resources statement was decided. In the second part of the thesis a human resources statement was conducted. The goal of this thesis was to gather information about the number and the structure of the personnel from 2019 to 2021. The data was collected from previous financial statements published by the municipality of Keminmaa and from current software. Based on the data, the values which describe clearly the changes in the personnel were calculated. An organization benefits by improving its actions using information submitted by a human resources statement. As an outcome of the thesis a human resources statement was conducted, which the municipality of Keminmaa can utilize when making a human resources statement in the future. Based on the information submitted in the human resources statement, some areas for development was suggested to the commissioner.