Tarinalähtöisiä ruokatuotteita Via Karelia -tiellä - Laukkanen, Mari (2022)
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää tarinalähtöisiä ruokatuotteita, joiden suunnittelussa hyödynnettiin Kalevalan runoja. Tässä opinnäytetyössä yhdistettiin kulttuurisesti arvokkaat kansanrunot ja Via Karelia -alueen ruokakulttuuri ja -perinteet. Toiminnallinen opinnäytetyö tehtiin Runolaulu-Akatemialle, joka kuuluu Intangible Cultural Singing Heritage Route -valmisteluhankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on saada Via Karelia -reitti osaksi Euroopan neuvoston virallista kulttuurireittiä, jonka teemoja ovat lauluperinteet, ruoka ja luonto. Via Karelia -reitillä, joka kulkee itärajan tuntumassa, on pitkä historia, ja siihen kuuluu paljon merkittäviä ja arvokkaita asioita. Via Kareliaa yhdistää myös suomalaisille tärkeä itäinen ruokakulttuuri, joka on tunnettu puhtaista luonnonantimista, kuten marjoista ja sienistä. Tarinalähtöisten ruokatuotteiden kehittämisessä syntyi Marjatan puolukkapiilot ja Metsänpeittorieskat suppilovahvero-riistatäytteellä. Kehittämisprosessissa hyödynnettiin ja sovellettiin tarinallistamisen ja tuotemuotoilun menetelmiä, koska tarinalähtöiseen tuotemuotoiluun ei ollut valmista kaavaa. Tiedonkeruussa käytettiin Anne Kalliomäen tarinallistamiseen kehittelemää Stooripuu-työvälinettä. Lopuksi joukko ruoka-alan ammattilaista maisteli ja analysoi tuotteiden elämyksen kuutta elementtiä, joita olivat yksilöllisyys, aitous, tarina, moniaistisuus, kontrasti ja vuorovaikutus, elämyskolmio-mallin avulla. Tarinalähtöisten ruokatuotteiden analysoinnista saatujen tuloksien perusteella tuotteista löytyy elämyksellisyyden piirteitä, ja ne voisivat olla elämyksellisiä matkailutuotteita. Ruokatuotteita voidaan hyödyntää Via Karelian alueen kehittämisessä tai tehdä myytäviä tuotteita reitin varrelle. Niitä voidaan myös jatkokehittää ja luoda uusia. Tarinalähtöiset ruokatuotteet voivat olla mukana Via Karelia -reitin tarinallistamisessa täydentämässä kokonaisuutta ja lisäämässä näkyvyyttä. The purpose of the thesis was to develop story-based food products, the design of which utilized Kalevala’s poems. This thesis combined culturally valuable folk poems with the food culture and traditions of the Via Karelia region. The functional thesis was conducted for the Poetry Song Academy, which is part of the Intangible Cultural Singing Heritage Route preparatory project. The aim of the project is to make the Via Karelia route part of the Official Cultural Route of the Council of Europe, the themes of which include song traditions, food, and nature. The Via Karelia route, which runs along the eastern border, has a long history, and it involves many significant and valuable attractions. Via Karelia is also characterized by the eastern food culture that is important to Finns and known for its pure natural offerings, such as berries and mushrooms. The development of story-based food products resulted in the creation of Marjatta's lingonberry hides and Forest flatbreads with funnel chanterelle and game filling. The development process utilized and applied the methods of storification and product design since there was no ready-made formula for this type of story-based product design. The Stooripuu tool developed by Anne Kalliomäki for storification was used in the data compilation. Finally, a group of food professionals sampled and analyzed six elements of the product experience: individuality, authenticity, story, multisensory nature, contrast, and interaction, using the experience triangle model. Based on the results of the analysis of story-based food products, the products have features of experience and could be experiential travel products. The created food products can be used in the development of the Via Karelia region, or the products can be made for sale along the route. They can also be further developed, and new ones can be created. Story-based food products can be involved in the storification of the Via Karelia route to complement the whole and to increase visibility.