Leveämpien lokasuojien suunnittelu - Pellinen, Anton (2022)
Opinnäytetyön tavoitteena on Ford Ranger -ajoneuvon etulokasuojien levityksen suunnittelu, jotta leveämmät ja isommat renkaat mahtuvat ajoneuvoon. Lokasuojia joudutaan leventämään renkaiden koon muutoksen takia. Työ tehdään Sipoossa sijaitsevalle Arctic Trucks Finland Oy:lle Suunnittelu toteutettiin 3D-skannaamalla alkuperäinen lokasuoja, johon suunniteltiin levitys 3D-suunnitteluohjelmalla. Osan valmistus tapahtuu koneistamalla uusi lokasuoja ja tekemällä siitä muotti. Muutos voidaan myös toteuttaa koneistamalla vain levitys ja liittämällä se jo olemassa olevaan lokasuojaan, josta saadaan tehtyä muotti. Opinnäytetyössä kuvataan muutosprojektin vaiheet ja vaatimukset. Lisäksi tarkastellaan kustannuksia, joita uuden lokasuojan muotin tekemisestä aiheutuu. Työstä on rajattu pois fyysisen muotin ja osan teko ja valmiin osan loppuun tekeminen ja asennus. Työn tuloksena syntyi lokasuojasta tai pelkästä levityksestä valmis malli, joka saadaan vietyä koneistettavaksi. Lisäksi työssä on kuvattu muotin valmistusmenetelmä, joka sopii haluttuun käyttötarkoitukseen ja kuluihin.