Etuosto-oikeuden käyttö Lapin kunnissa - Maaninka, Valte (2022)
Tässä opinnäytetyössä perehdyttiin kunnan etuosto-oikeuteen kiinteistökaupassa. Opinnäytetyön tavoitteena oli saada aikaan selkeä tutkimus etuostosta ja etuosto-oikeuden käytöstä Lapin maakunnassa. Valmiin työ osalta tavoitteena oli suorittaa lopputyö hyvällä tasolla. Opinnäytetyö koostuikahdesta osiosta. Teoriaosuudessa perehdyttiin etuosto-oikeuteen ja tutkimusosiossatutkittiin etuostotapauksia Lapin kunnissa viimeisen 10vuoden aikana. Teoriaosuus perustuietuostolakiin sekä muusta kirjallisuudesta saatuun tietoon.Tutkimusosuus perustuisuurimmaksi osaksi kunnille lähetettyyn kyselyyn liittyen etuosto-oikeuden käyttöön. Lisäksi opinnäytetyössä perehdyttiinjoidenkin kuntien hallintosääntöihin. Tutkimuksessa selvisi, että Lapin kunnista kuusion käyttänyt etuosto-oikeutta 10 vuoden aikana. Etuostokaupat kohdistuvat Lapissa yleensä raakamaa-alueisiin ja kauppojen neliöhinnat ovat edullisia. Etuosto-oikeutta käytetään Lapissa todella vähän varsinkin syrjäisissä kunnissa kun taas isommat kunnat ja kaupungit ovat aktiivisempiakäyttämään etuosto-oikeutta. The purpose of this thesis study was to explore the right of pre-emption and its use in the municipalities of Lapland during the last ten years. This thesis consists of two parts –theoretical part and research part. The theoretical part explores the right of pre-emption in general. Relevant literature and legislation were used as source material. The research part was based on the results of a survey that was sent to every municipality. The real estate transactions were processed and researched based on the survey and the administrative regulations of the municipalities. The research part showed that six municipalities have used the right of pre-emption during the last ten years in 14 real estate transactions in total. The cost of purchased land was quite profitable in average. The right of pre-emption is used quite little in Lapland, especially in remote municipalities. The most active users of the pre-emption right were Rovaniemi and Kittilä during the ten-year period.