Tukiperhetoiminta ja perhetyö osana perheisiin kohdistuvia hyvinvointipalveluja : esimerkkinä kolme Lapin läänin kuntaa - Kinisjärvi, Anne-Maria (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2009)
Opinnäytetyön kuvaus: Selvitys Kittilän ja Kolarin kuntien tukiperhetoiminnan kehittämisestä eli siitä, miten perheitä saataisiin enemmän mukaan toimintaan. Tutkimus Sodankylän kunnan lasten-suojelun ryhmämuotoisen perhetyön perheiden voimaantumisesta. Selvitys siitä, ovatko perheet saaneet lisää voimavaroja ryhmämuotoisen perhetyön avulla. Teoreettinen ja käsitteellinen esittely: Opinnäytetyön teoreettisessa osassa käsittelen mitä tuki-perhetoiminta sekä perhetyö ja ryhmämuotoinen perhetyö sisältävät. Käsittelen myös lastensuojelun historiaa, tukiperhetoiminnan sekä perhetyön taustalla olevia lakeja sekä sitä, mitä lastensuojelun asiakkuus tarkoittaa. Metodologinen esittely: Aineiston keruumenetelminä käytin perheille kohdistuvia kyselylomakkeita sekä kuntien sosiaalityöntekijöiden haastatteluja. Aineisto koostuu viiden tukiperheen ja kolmen perhetyön perheen lähettämistä kyselylomakkeiden vastauksista sekä kahden sosiaalityöntekijän ja yhden perhetyöntekijän haastatteluista. Tutkimus on laadullinen tutkimus. Aineiston analysoinnissa olen käyttänyt apuna sisällönanalyysia. Keskeiset tutkimustulokset: Vastanneiden perheiden mielestä tukiperheitä saataisiin lisää esimer-kiksi informoinnin ja mainonnan sekä koulutusten avulla. Sosiaalityöntekijän mukaan perheitä saa-tiinkin lisää nyt jo loppuneen projektin yhteydessä. Projektin jälkeen perheiden halukkuus ryhtyä tukiperheeksi on vähentynyt. Ryhmämuotoisen perhetyön perheet olivat saaneet lisää voimavaroja, joka välittyi niin kyselylomakkeiden vastauksista kuin sosiaalityöntekijöiden haastatteluistakin. Johtopäätökset: Tukiperhetoiminta on erittäin tärkeä avohuollon tukitoimi, johon pitää saada lisää tukiperheitä, jotta kysyntä vastaisi tarjontaa. Tukiperheet kokevat tukiperheenä toimimisen tärkeänä vapaaehtoistyönä, mutta tärkeä on pohtia, saataisiinko tukiperheille maksettavaa veronalaista tuloa sekä kulukorvauksia nostamalla lisää tukiperheitä kiinnostumaan toiminnasta. Perhetyötä voi suun-nitella ja toteuttaa monella tavalla. Perhetyö on asiakaslähtöinen ...