Organisaatiomuutokset Sampo Pankin Pohjois-Suomen konttoreiden henkilökunnan kokemina - Pääkkönen, Marianne (Kajaanin ammattikorkeakoulu, 2009)
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Sampo Pankin Pohjois-Suomen konttoreiden henkilökunnan muutoskokemuksia vuodesta 1993 lähtien. Opinnäytetyössä tutkittiin eri tekijöiden ja muutosjohtamisen eri osa-alueiden osuutta henkilöstön muutoskokemuksiin. Tutkimus oli luonteeltaan kvantitatiivinen ja tiedonkeruumenetelmänä oli strukturoitu kyselylomake. Lomake lähettiin 104 henkilölle, jotka valittiin systemaattisena satunnaisotantana. Kysely toteutettiin Internet-kyselynä, jossa valittujen henkilöiden sähköpostiin lähetettiin linkki kyselyyn. Vastaajilla oli viikko aikaa osallistua kyselyyn ja heille lähettiin kaksi muistutusviestiä. Valituilta henkilöiltä vastauksia tuli 56 kappaletta, joista viidellä ei ollut kokemusta mistään organisaatiomuutoksesta. Vastausprosentti oli 53,8 prosenttia. Kysely toteutettiin maaliskuussa 2009. Tuloksista kävi ilmi, että Sampo Pankin Pohjois-Suomen konttoreiden henkilökunnan kokemat muutokset vuoden 1993 Säästöpankki fuusioista lähtien olivat pääsääntöisesti positiivisia. Tuloksista ilmeni, että muun muassa tunteiden näyttäminen ja epävarmuus tulevaisuudesta olivat vaikuttaneet muutosten kokemiseen. Muutosjohtajuuden eri osa-alueista esimerkiksi esimiehen tuki ja viestintä muutosten aikana olivat vaikuttaneet muutosten kokemiseen. Tulokset osoittivat, että Sampo Pankilla kehittämisen alueita olisivat mahdollisten tulevien muutosten osalta muun muassa viestintään ja lisäkoulukseen liittyen. Tulokset antoivat arvokasta tietoa, siitä kuinka muutokset oli koettu ja mitkä asiat vaikuttivat muutosten kokemiseen henkilökunnan näkökulmasta. The purpose of this thesis was to find out how the personnel of Sampo Banks’s Northern Finland branches have experienced organization change since 1993. The thesis researched different elements of change management and how the different variables affected the way staff experienced change. The research was quantitative and the method of the information search was a structured questionnaire. The questionnaire was sent to 104 office workers chosen by ...