Jätevesiviemäriverkoston vuotovesitutkimus ja kaivojen kuntotutkimus Rissalassa - Väänänen, Antti (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2014)
Tämän insinöörityön tavoitteena oli pyrkiä selvittämään Siilinjärven kunnassa sijaitsevan Karjalan Lennoston Rissalan alueen jätevesiviemäriverkoston vuotovesimäärien määrää. Siilinjärven kunnalta oli tullut useana keväänä ilmoituksia Rissalan suunnalta tulevista huomattavan suurista jätevesivirtaamista keväisin sulamisaikaan. Tämän takia asiaa alettiin tutkimaan. Aluetta on rakennettu 1960-luvulta lähtien useaan eri otteeseen ja vanhimmat jätevesiviemäriverkon osat on rakennettu silloin. Tästä syystä viemärikaivojen todellisesta kunnosta ei ole tarkkaa tietoa. Työn toinen keskeinen tavoite oli kartoittaa alueen viemärikaivojen kunto lähitulevaisuudessa tehtävän kaivosaneerauksen suunnittelun perustaksi. Tutkimukset aloitettiin tekemällä yöajan astiamittauksia Lennoston jätevedenpumppaamolle laskevan viettoviemärin päästä maalis- ja huhtikuussa 2013. Näillä astiamittauksilla haluttiin selvittää yöajan minimivirtauksia pakkasaikaan maaliskuussa sekä lumien sulamisaikaan huhtikuun puolessa välissä. Näin pyrittiin saamaan tietoa kevään sulamisvesien aiheuttamasta lisääntyvästä vuotovesimäärästä, joka pystytään todennäköisesti havaitsemaan juuri yöajan mittauksilla. Lisäksi näistä astiamittauksista oli hyötyä arvioitaessa Lennoston ja Lentoaseman alueiden jätevesimääriä. Viemärikaivojen kuntotutkimukset tehtiin heinäkuussa 2013. Alueen jokainen jätevesiviemäriverkoston tarkastuskaivo tutkittiin silmämääräisesti ja jokaisen kaivon sisältä otettiin vähintään yksi valokuva. Kaivojen tutkimisen jälkeen kaivoille tehtiin tarvittavat kansien korotukset, jotta kannet saatiin nostettua maan pinnan tasolle. Kaivojen kuntotutkimusten tulokset tallennettiin Excel-pohjaiseen kaivokorttitiedostoon sekä tähän raporttiin. Tutkimuksen tuloksia hyödynnettiin alueen viemärisaneerauksen lähtötietoina, jolloin tarvittavat lisätutkimukset ja suunnittelu voitiin kohdistaa tärkeimpiin paikkoihin. Tällä tutkimuksella saatiin myös tietoa alueen viemärisaneerauksen tarpeellisuudesta. The object of this thesis was to investigate condition and leakage problems of manholes in Karelian Air Command ´s Rissala area. For many years in springtime the municipality of Siilinjärvi had noted that sewage water flow rates coming from the Rissala area were very high when snow was melting. This was the reason why this study was commissioned. Building of the Rissala area started in the 1960s and has then expanded in many phases. The oldest parts of the sewage system today were built in the 1960s. The condition of manholes of the sewage system is not really known for that reason. Mapping the condition of manholes of the area for the future renovation of the sewage system was another purpose of this project. The project began in March and April of 2013 by measuring flow rates of the gravity sewage line that goes to the wastewater treatment plant. Measurements were done at night time and using measuring cups. Measurements were done in order to find minimum flow rates during freeze in March and at snow melting time in mid-April. Those night time measurements are probably the best way to check how much flow increases when snow is melting. Measurements can also be used to evaluate sewage flow rates from Air Command and the airport area. The combined flow rate is measured at the pressurized sewer of the sewage pumping station of Air Command but there are no measurements of flow rates of different areas. The inspection of the current condition of the manholes was done in July 2013. Every manhole in the area was inspected visually and at least one picture was taken from inside. After inspections the necessary raise of manhole covers was done in order to bring them to the ground level. The results of the inspections were put included this report and entered into excel based manhole card file. The results were also used as the starting point of the renovation of the sewage system in order to focus the investigation and plans to where they are needed most. They also gave information on the necessity of the renovation of the sewage system of the area.