Tyypillisimmät ratsastustapaturmat ja niiden ensiapu-Ensiapukoulutusta Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajille - Waris, Marjaana; Nenonen, Outi (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2014)
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli järjestää Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajien (PKuR:n) jäsenille ensiapukoulutusta tutkittuun ja käytännössä hankittuun tietoon perustuen. Tulevina sairaanhoitajina haluttiin saada lisäkokemusta erilaisten ryhmien ohjaamisesta ja kouluttamisesta. Ensiapukoulutuksen tehtävänä oli parantaa seuran jäsenten ensiaputaitoja ja – tietämystä, koska oikein toimimalla voi pelastaa ihmisen hengen. Ensiapukoulutuksen suunnittelu aloitettiin keräämällä tietoa ratsastustapaturmista ja niissä tapahtuvista vammautumisista. Ensiapukoulutuksen sisältö rajattiin hätäensiapuun ja viiteen tyypillisimpään tapaturmaan. Ennen koulutuksen pitämistä tutustuttiin erilaisiin oppimisen ja ohjaamisen muotoihin. Ensiapukoulutusta varten hankittiin teoriatietoa ryhmän vuorovaikutuksesta ja motivoimisesta. Ensiapukoulutus järjestettiin lauantaina 18.1.2014 PKuR:n toimitalolla. Kolme tuntia kestänyt ensiapukoulutus sisälsi teoriaosuuden ja käytännönharjoitteet. Teoriaosuutta havainnollistettiin dia-esityksellä. Teorian jälkeen ensiaputaitoja harjoiteltiin käytännössä. Kurssilaisilta kerättiin kirjallinen palaute, ja sen perusteella kurssi koettiin hyvin toteutetuksi. Kokonaiskeskiarvo ensiapukoulutuksesta oli 4,4 arviointiasteikolla 1–5. Toiminnallisen opinnäytetyön aiheen valinta oli mielenkiintoinen. Ensiapukoulutuksen järjestäminen antoi tuleville sairaanhoitajille arvokasta kokemusta ohjaamisesta ja kouluttamisesta. The aim of this practical thesis was to arrange first aid training for members of the North Karelian Horseback Riders. Training was planned based on the existing research in this sphere and on the fieldwork carried out by the authors. This study was conducted in order to get more experience in training and guiding different groups, and in order to improve the first aid skills of the members of the riding club. Knowing basic first aid techniques is a crucial part of treating injuries and in some cases even saving lives. The first aid training was planned by collecting data ...