Sodankylän kunnan maaseutuhallinnon toiminnan kehittäminen viljelijän näkökulmasta - Tervaniemi, Saila (Lapin ammattikorkeakoulu, 2014)
Opinnäytetyöni aiheena on Sodankylän maaseutuhallinnon toiminnan kehittäminen viljelijän näkökulmasta. Työn toimeksiantaja on Sodankylän kunta. Työn tavoitteena on tuottaa tietoa Sodankylän maaseutuhallinnolle kunnan nauta- ja lammastilallisten tulevaisuudensuunnitelmista sekä viljelijöiden tyytyväisyydestä maaseutuhallinnon toimintaan. Tavoitteena on löytää oikeanlaiset toimenpiteet kunnan maaseutuhallinnon toiminnan kehittämiseen. Tutkimusmenetelmiäni olivat sekä kvalitatiivinen että kvantitatiivinen. Tutkimusaineisto koostuu kahdesta kyselystä. Nämä kyselyt ovat tyytyväisyyskysely ja kysely Sodankylän nauta- ja lammastilallisille. Tyytyväisyyskyselyn saivat kaikki Sodankylän viljelijät, jotka hakivat tilatukea vuonna 2013. Rajasin toisen kyselyn kohderyhmäksi Sodankylän nauta- ja lammastilalliset. Heidän tulevaisuudensuunnitelmansa vaikuttavat olennaisesti Sodankylän maatalouden kehittymiseen ja sitä kautta kunnan maaseutuhallinnon toimintaan. Tyytyväisyyskyselyyn vastasi yhteensä 75 viljelijää. Vastausprosentti oli 48 prosenttia. Nauta- ja lammastilallisten kyselyyn vastasi 19 viljelijää. Vastausprosentti oli 41 prosenttia. Tyytyväisyyskyselyssä päätin jättää yhden vastauksen tulosten ulkopuolelle, koska kyselyn arvosteluasteikko oli todennäköisesti ymmärretty väärin. Tämän päätelmän muodostin vastaajan aikaisemman asioinnin ja työkokemukseni perusteella. Maaseutuhallintoa on pyritty kehittämään niin, että hallinto olisi tehokkaampaa ja viljelijöihin kohdistuva taakka pienenisi. Hallintojärjestelmää itsessään on vaikea kehittää yksittäisillä toimenpiteillä ilman, että järjestelmän toimivuus vaarantuu. Siksi on tärkeää löytää keinoja maaseutuhallinnon kehittämiseen viljelijäystävällisemmäksi. Sodankylässä viljelijät ovat tyytyväisiä kunnan maaseutuhallinnon toimintaan ja maatalouden tulevaisuuteen uskotaan. Oikeanlaisilla kehittämistoimenpiteillä toimintaa on mahdollista parantaa entisestään. The title of the thesis is the development of Sodankylä municipality’s agricultural industry administration from the ...