Ravintolahenkilökunnan työmotivaatio ja siihen vaikuttavat tekijät Rukan ja Kuusamon ravintoloissa - Leinonen, Saimi (Kajaanin ammattikorkeakoulu, 2007)
Tässä opinnäytetyössä selvitettiin Kuusamon ja Rukan alueen ravintolahenkilökunnan työmotivaatiota ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksen tarkoitus on toimia esiselvityksenä, jonka tiedon pohjalta yrityksien on helpompi keskittyä painopistealueisiin ja luoda strategiaa, jolla pyritään parantamaan työmotivaatiota, työtyytyväisyyttä ja työilmapiiriä. Valmis opinnäytetyö toimitetaan Palvelualojen ammattiliitto PAMiin, jossa yhteyshenkilönä toimii Oulun aluepäällikkö Paula Grekelä. Tutkimus on kvantitatiivinen tapaustutkimus, jossa tiedonkeruu toteutettiin kyselylomakkeen avulla. Kyselylomakkeet jaettiin ravintoloihin marraskuussa 2006, ja siihen osallistui yhteensä 117 ravintolatyöntekijää. Kyselyyn osallistuivat Sokos Hotel Kuusamo, Holiday Club Kuusamon Tropiikki, Night Club Fiona, Ravintola Martina, Ravintola Wanha Mestari, Rantasipi Rukahovi, Ravintola Vanha Karhu, Ravintola Zone ja Rukakeskuksen ravintolat esimerkiksi Ravintola Piste ja Rinneravintola Ski Bistro. Aineisto analysoitiin SPSS- tilastoohjelman avulla. Ravintolahenkilökunnan työmotivaatio näyttäisi tutkimuksen mukaan olevan kunnossa. Työtyytyväisyys- ja motivoituneisuus on merkittävästi yhteydessä muun muassa työntekijän ikään ja palkkaukseen. Vaikutusta työmotivaatioon on myös sillä, ovatko työtehtävät monipuolisia ja voiko työtehtäviin vaikuttaa. Työntekijöillä jotka pitivät työtään monipuolisena, oli tutkimukseen mukaan myös työmotivaatio kohdallaan. Ne, jotka omasta mielestään voivat vaikuttaa työnsä sisältöön olivat tyytyväisempiä ja motivoituneempia kuin ne, joilla ei ollut vaikutusmahdollisuuksia. Kyselyyn vastanneista puolet pystyi vaikuttamaan työnsä sisältöön. Tilastollisesti merkittävästi työmotivaatioon vaikuttava tekijä on myös se, onko työpaikalla mahdollisuus lisäkoulutuksen. Mahdollisuus lisäkoulutukseen omalla työpaikalla tuntui olevan vajaalla puolella vastaajista. Työilmapiirin merkitystä ei ole syytä vähätellä, sillä sen vaikutus on suuri. Ilmapiirin katsottiin tutkimuksen mukaan olevan suurelta osin kannustava, ja työt ...