Puunhankinta Venäjällä - Karjalainen, Asko (Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, 2010)
TIIVISTELMÄ KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Metsätalouden markkinointi KARJALAINEN, ASKO Puunhankinta Venäjällä Opinnäytetyö 42 sivua Työn ohjaaja Lehtori Jyri Mulari Toimeksiantaja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Tammikuu 2010 Avainsanat Venäjä, puunhankinta, hakkuu, raakapuu Puunhankinta käsittää koko puuraaka-aineen hankkimiseen liittyvän ketjun metsästä tehtaalle. Tämän kirjallisuustutkielman tavoite on muodostaa yhteenveto puunhankin-nasta Venäjällä. Työ tehtiin kasaamalla tietoja eri lähteistä. Valitettavasti kaikki lähteet eivät ole samalta ajanjaksolta. Venäjällä on maailman metsävaroista noin 20 %. Valtaosa puustosta on havupuuta. Maan laajuuden vuoksi metsissä tavataan runsaasti eri puulajeja ja vaihtelevia kasvu-paikkoja. Taiga-alueella sijaitsevat suurimmat raaka-ainevarat. Vuosittain Venäjällä hakataan puuta noin 120 miljoonaa m3, mutta hakkuusuunnite mahdollistaisi noin ne-linkertaiset hakkuut. Valtio omistaa Venäjän metsät. Aivan viime aikoina yksityinenkin henkilö on voinut omistaa maata ja sen mukana tullutta eriasteista metsää, mutta tämän metsäomaisuuden myynti ei ole vielä selkiintynyt uudessa metsälaissa. Metsätalouden toimista pää-vastuun kantaa leshoz, joka rajaa kaupattavat hakkuukohteet ja valvoo niiden hakkuita. Venäläinen metsäteknologia on kehittymätöntä ja tehotonta. Viime aikoina länsimaiset metsäteollisuusyritykset ovat lisänneet toimintaansa Venäjällä, ja niin nykyaikainen hakkuuteknologia on tullut laajempaan käyttöön. Päämenetelmänä maassa on kuitenkin runkomenetelmä. Venäjän puunhankinnalla on edessään monia haasteita. Suurimmat ongelmat ovat maan kehittymättömässä autotieverkostossa, joka ei mahdollista ympärivuotisia hak-kuita. Laittomat hakkuut, byrokratia ja paineet suojelualueiden lisäämiseksi hankaloit-tavat myös toimintaa. Valtion toiminta vähentää raakapuun vientiä. Tämän toivotaan lisäävän investointihalukkuutta Venäjän metsäteollisuuteen. ABSTRACT KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU University of Applied Sciences Forest Products Marketing KARJALAINEN, ASKO Wood ...