Passiivitalo Pohjois-Suomeen? : Energiankulutuksen tarkastelu PHPP-työkalulla - Lampinen, Jouni (Savonia-ammattikorkeakoulu, 2014)
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutustua PHPP–laskentaohjelmaan (Passive House Planning Package) ja selvittää PHPP:n avulla vaadittavat ratkaisut, joilla Pohjois-Suomen ilmastoon on mahdollista toteuttaa kansainvälisen sertifikaatin mukainen passiivitalo. Opinnäytetyössä perehdyttiin myös passiivitalokonseptiin ja energiatehokkuutta parantaviin ratkaisuihin. Tarkasteltava kohde oli Rovaniemellä sijaitseva matalaenergiatalo. Kohteen energiankulutus laskettiin ja energiatehokkuutta parannettiin rakenteiden ja ilmanvaihdon osalta kunnes passiivitaso saavutettiin. Työssä keskityttiin erityisesti lämmitysenergian tarpeen laskentaan, koska sen merkitys korostuu pohjoisen ankarissa olosuhteissa. Merkittävin muutos oli ulkoseinien lämmöneristävyyden parantaminen, joka pienensi lämmitysenergian tarvetta yli 33%. Laskelman perusteella voidaan todeta, että sertifioidun passiivitalon toteuttaminen Pohjois-Suomeen on hankalaa ja vaatii tarkempia tutkimuksia sekä energiatasapainoon vaikuttavien ratkaisujen tehokkaampaa optimointia. Tutkitun kohteen energiatehokkuutta voitaisiin parantaa suomalaisen passiivitalon vaatimuksien mukaiseksi, mutta kansainvälisen sertifikaatin saavuttaminen pohjoisen ilmastossa vaatii niin suuret eristepaksuudet, että rakennuskustannukset nousevat kohtuuttomasti ja rakenteiden kosteustekninen toimivuus ei ole varmaa. The purpose of this thesis was to familiarize with the utilization of the PHPP–calculation program (Passive House Planning Package), and to clarify the required solutions, by which it would be possible to build a passive house fulfilling the international certifications in Northern Finland. This thesis also explored the passive house concept, and the solutions improving energy efficiency. The object of the study was a low-energy building located in Rovaniemi. The energy consumption of the building was calculated, and the energy efficiency of structures and ventilation were improved until the passive house standards were met. This thesis concentrated especially on the annual heating demand calculation, because of its importance in the harsh northern climate conditions. The most significant change was improving the thermal insulation of the external walls, which reduced the annual heating demand over 33%. Based on the results of the calculation, it could be concluded that building a certified passive house in Northern Finland is demanding, and requires further investigation and more efficient optimization of the solutions affecting the energy balance. The energy efficiency of the studied building could be improved to meet the requirements of Finnish passive houses, but to meet the requirements of international passive houses in northern climate would require an insulation layer so thick, that building costs would rise unreasonably high and moisture problems in the structures might occur.