Lehtisali järjestykseen ja yhtenäisyyttä kokoelmanhoitoon : aikakauslehdet Kemijärven kaupunginkirjastossa - Vaarala, Marja-Leena (Oulun ammattikorkeakoulu, 2014)
Kemijärven kaupunginkirjaston lehtisali on suosittu kirjaston tarjoama ydinpalvelu. Lehtisalissa olevat lehtikaapit sisältävät lainattavat lehdet ja kaapin ovessa on näkyvissä lehden uusin, ei-lainattava numero. Kirjastoon tulee n. 200 aikakauslehteä (vuonna 2013). Kirjastoon saapuvat aikakauslehdet merkitään aineistorekisteriin, jotta lehtiä pystyy lainaamaan atk-pohjaisella lainausjärjestelmällä. Lehtien tiedot pitää olla rekisterissä oikein, jotta kirjaston näyttöluettelo välittää oikean tiedon asiakkaille. Lehtien tulee olla järjestyksessä kaapissa, jotta lehtien hakeminen ja järjestäminen on nopeaa. Kemijärven kaupunginkirjasto toimeksiantajana asetti konkreettisia tavoitteita opinnäytetyölle. Olemassa olevia resursseja hyödyntämällä lehtisalin päivittäinen ja vuosittainen järjestäminen tuli saada helpoksi. Toinen konkreettinen tavoite oli saattaa kirjaston aineistorekisteri ajan tasalle. Viimeiseksi piti tehdä ohjeistus lehtien kierrosta kirjastossa. Opinnäytetyössä tuotiin esille yleisille kirjastoille asetettuja laatusuosituksia. Työssä esitellään kirjastoissa tehtyjä käyttö- ja käyttäjätutkimuksia ja kerrotaan miten kirjastot ovat lisänneet lehtisalin aukioloajan ulkopuolista käyttöä. Opinnäytetyössä saavutettiin asetetut tavoitteet. Lehtikaappien päivittäminen nopeutui, aineisto-rekisteri saatiin ajan tasalle ja lehtien kierrosta tehtiin ohjeet. Opinnäytetyön pohdintaosiossa esitetty lehtisalin aineiston uudelleen järjestäminen tehdään suunnitelman mukaan keväällä 2014. One of Kemijärvi Town Library main services is periodical reading room. There are cabinets for periodicals and on the door of these cabinets is the newest, non-loanable issue. In 2013 there were about 200 periodicals in the collection. The periodicals are entered to the data register, so periodicals can be borrowed through the computer-based lending system. The information about periodicals must be valid, so that the OPAC (=Online Public Access Catalog) is up-to-date. The periodicals have to be in order in the cabinets, so looking for ...