Työturvallisuus ensihoidossa - uhkatilanteiden kokeminen työssä - Koistinen, Minna; Juvonen, Pirjo (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2014)
Väkivallan uhka ja väkivalta hoitotyössä on lisääntynyt koko ajan. Uhka- ja väki-valtatilanteiden kohteeksi joutuneiden määrät ovat jatkuvasti lisääntyneet 1980-luvun lopulta Suomessa. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Pohjois-Karjalan ensihoidon työelämässä tapahtuvien uhka- ja väkivaltatilanteiden yleisyyttä, henkilökunnan valmiuksia kohdata väkivalta- ja uhkatilanteita, koulutustarvetta sekä viranomaisyhteistyötä poliisin kanssa. Opinnäytetyön aineisto kerättiin sähköisellä kyselyllä elokuussa 2013. Sähköinen kysely lähetettiin kaikille Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoidossa työskenteleville 158 henkilölle. Vastausprosentiksi muodostui 66. Tutkimuksen vastauksia on esitetty prosentuaalisina taulukkoina, sisällönanalyysin avulla, sekä suoria lainauksia käyttäen. Sähköisen kyselyn luotettavuuden lisäämiseksi tehtiin otantahaastattelu sattumanvaraisesti Pohjois-Karjalan maakuntiin. Opinnäytetyön tavoitteena on hyödyntää työn tuloksia ensihoidossa työskentelevien koulutuksen tarpeen kehittämiseen ja suunnitteluun uhka- ja väkivaltatilanteiden varalle. Työn tarkoituksena oli myös kartoittaa sairaalan ulkopuolisen ensihoidon työturvallisuutta ja riskitekijöitä. Opinnäytetyön kyselyiden mukaan ensihoidossa työskentelevien kokemat uhka- ja väkivaltatilanteet ovat mahdollisia. Sähköisen kyselyn mukaan 86 prosenttia ja otantakyselyn mukaan 100 prosenttia vastaajista on kokenut uhkatilanteita. Väkivalta- ja uhkatilanteet vaihtelevat tapauskohtaisesti ja niiden syntyyn vaikuttavat monet eri tekijät. Kyselyn tulosten perusteella henkilöstön kouluttaminen on tärkeää. Kehittämisideana on ehdotettu turvallisuuskoulutuksen järjestämistä ensihoidossa työskenteleville sekä jatkokyselyn tekemistä koulutuksen jälkeen. Threat of violence is growing problem in nursing. To being object in threat and vio-lence situations has grown since from 1980-century in Finland. The purpose of this thesis was to study and research threatening situations frequency in North Karelia emergency care, what kind of preparedness ...