MS Tiare Taporo jäähdytyslaitteiston asennus - Wihlman, Janne (Satakunnan ammattikorkeakoulu, 2014)
Opinnäytetyön aiheen oli ilmastoinnin asennus vanhaan Pohjois-Atlantin sivutroolariin. Alusta muutetaan Kanadan Nova Scotiassa purjeavusteiseksi rahti- ja henkilöliikenne alukseksi eteläiselle Tyynellemerelle Cookinsaarille. Ilmastoinnin asennus tulee näillä leveysasteilla luonnollisena vaihtoehtona johon toisaalta ei ole aiemmin ollut tarvetta Nova Scotian vesillä. Työssä käytiin läpi kesällä 2013 suoritettu asennus vaihevaiheelta. Ja luotiin pohja tuleville vastaaville projekteille. Vastaavia muutoksia ei maailmalla ole vielä juuri tehty, mutta aluksen luonne purjeavusteisena rahtilaivana on ainakin varustajan mielestä tulevaisuutta ja kaijalla odottelee jo toinen vastaava troolari, jonka rakentamiseen tämän työn on tarkoitus luoda suuntaviivoja ja helpotuksia. Periaatteella, että ei toisteta samoja virheitä, joita tehtiin ensimmäisessä projektissa ja vältytään turhalta pohdiskelulta mitä seuraavaksi tehtäisiin. The purpose of this thesis was to demonstrate air-conditioning installation to an old North Atlantic side trawler. The ship is being converted to sail assisted cargo/cruise ship in Nova Scotia, Canada and will be working in the future in Cook Islands, South Pacific. The need for air-conditioning on those latitudes is natural, compared to the old cold and hostile environment of North Atlantic. The assembly of this new air-conditioning unit in the summer of 2013 is covered on this thesis, creating a foundation to similar assemblies in the future. This kind of refitting to old trawlers has not yet been done around the world, but owner is assured there is a demand for these kinds of sail assisted cargo ships and there is another Trawler waiting to be refit in the dockyard of Lunenburg, Nova Scotia. Purpose of this thesis is to give guidelines to future projects alike, by creating guidelines for such endeavor and to help to avoid the same mistakes and errors done on the first assembly.