Kahden yksikön sairaalan ulkopuolinen hoitoelvytys : Opetusvideo Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen käyttöön - Heinonen, Tittamaria; Mutanen, Ilkka (Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu), 2014)
Sydänpysähdys on varsin yleinen kuolinsyy Suomessa. Asiaa voitaisiin ehkäistä nykyisten jo työssä olevien sekä tulevan hoitohenkilöstön hyvällä elvytyskoulutuksella. Tutkimusten mukaan elvytyskoulutus on kuitenkin heikkoa suomalaisissa oppilaitoksissa. Opinnäytetyön tarkoituksena on parantaa elvytysosaamisen laatua sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa ja siten lisätä potilasturvallisuutta. Opinnäytetyön tehtävänä tuotettiin opetusvideon sairaalan ulkopuolisesta hoitoelvytyksestä. Video tuotettiin Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen nykyisen sekä tulevan henkilökunnan koulutusmateriaaliksi. Videolta pelastuslaitoksen henkilökunta saa hyvän kokonaiskuvan hoitoelvytyksen protokollasta kammiovärinä- sekä asystoletilanteissa. Video kuvattiin Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen tiloissa. Opetusvideo rajattiin vain hoitoelvytyksen protokollan läpikäymiseen, ja lähtökohtana oli, että Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen henkilökunnalla on jo perustiedot ja -taidot hoitoelvytyksen protokollasta. Pelastuslaitoksen ensihoitajat antoivat videosta hyvää palautetta selkeän elvytysprotokollan, tehtävänjaon sekä johtajuuden osalta. Videosta on hyvät jatkokehittämismahdollisuudet esimerkiksi elvytyksen jälkeisen jatkohoidon läpikäymiseen. Videolta saa hyvän ja selkeän kuvan sairaalan ulkopuolisen hoitoelvytyksen protokollasta. Heart failure is a common cause of death in Finland. It could be prevented by quality training in resuscitation given to the current and future medical staff. But, according to researches, it is poorly educated in Finnish schools. The intention of this thesis is to improve resuscitation skills in the non-hospital resuscitation and thereby also improve the patient safety. As part of thesis we produced an educational video about resuscitation outside the hospital. The film was produced to educate the present and future staff of North Karelia Fire and Rescue Services. In the film, the staff of the Fire and Rescue Service gets a good overall of the resuscitation protocol in ventricular fibrillation and asystole ...