VAUVATREFFIT-opas Joensuun Perheentalon työntekijöille ja sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille - Savikko, Maria (2022)
Joensuussa toimiva Perheentalo on kolmannen sektorin palvelun tarjoaja, joka tarjoaa lapsille ja lapsiperheille kohtaamispaikan. Perheentalo tarjoaa tukea arkeen ja vanhemmuuteen sekä erilaista ryhmätoimintaa lapsille ja vanhemmille. Joensuun Perheentalo ja Pelastakaa Lapset ry toimi toimeksiantajana tälle opinnäytetyölle. Keväällä 2021 Joensuun Perheentalolla aloitettiin Vauvatreffit-ryhmä. Ryhmä on tarkoitettu alle 1-vuotiaalle lapselle ja tämän vanhemmalle/huoltajalle. Ryhmässä käsitellään joka viikko uutta aihetta liittyen vauva-arkeen ja vanhemmuuteen. Opinnäytetyön tarkoituksena oli antaa Perheentalon työntekijöille ja sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille tietoa vanhemmuuden tukemisesta ja vertaistuen merkityksestä lapsiperheiden elämässä kevään 2021 järjestetyn Vauvatreffit-ryhmän pohjalta. Työntekijät ja opiskelijat saavat myös valmiuksia ryhmän ohjaamiseen ja hieman tietoa kevään 2021 Vauvatreffien aikana käsitellyistä aiheista. Opinnäytetyö oli toiminnallinen opinnäytetyö, ja sen tehtävänä oli tuottaa Vauvatreffit-opas perehdytyksen tueksi Joensuun Perheentalon työntekijöille sekä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille. Vauvatreffit-ryhmän ohjaamista ovat syksyn 2021 aikana jatkaneet Karelia-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijat. Opasta ja opinnäytetyön sisältöä on mahdollista hyödyntää perehdytyksen tukena Joensuun Perheentalon ohjelmassa. Joensuu Family House is a third-sector service provider that offers a meeting place for children and families with children. It offers support for the day-to-day life and parenting, as well as various group activities for children and parents. This thesis was commissioned by Joensuu Family House and Save the Children Association Finland. In the spring of 2021, a Playdate Group was started at Joensuu Family House. The group is aimed at infants and their parents or guardians. Every week, the group discusses a new topic related to a baby’s daily life and parenting. The purpose of the thesis was to provide information for the Family House employees and social and healthcare students on parenting support and the importance of peer support in the lives of families with children, based on the Playdate Group sessions organized in the spring of 2021. Furthermore, the employees and students were provided with tools to lead a group and some information on the topics covered in the aforementioned Playdate Group sessions. The objective for this practice-based thesis was to produce a Playdate Guide to support the orientation of Joensuu Family House employees and social and healthcare students. During the autumn of 2021, the social and healthcare students of Karelia University of Applied Sciences continued to lead the Playdate Group. The guide and the contents of this thesis can be used to support the orientation to the Playdate Group programme at Joensuu Family House