Esihenkilöiden työssäjaksaminen Sodankylän kunnan terveyspalveluissa - Sukuvaara, Jenna (2021)
Työssäjaksaminen on työelämän jatkuvuuden ja toimivuuden edellytys. Työssäjaksaminen koostuu itse työhön, työympäristöön, organisaatioon ja yksilöön itseensä liittyvistä tekijöistä. Työssäjaksamiseen liittyvät ongelmat aiheuttavat vuosittain merkittäviä kustannuksia kansallisesti ja työnantajakohtaisesti sekä aiheuttavat inhimillistä kärsimystä työssäjaksamisen ongelmia kohtaaville. Terveysalan esihenkilöt tekevät monipuolista ja sirpaleista työtä usein yksin. Työtehtävät tehdään kompleksisessa, ennustamattomassa toimintaympäristössä, jossa tietotulva ja jatkuvat keskeytykset ovat arkipäivää, mikä kuormittaa työssäjaksamista. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Sodankylän kunnan terveyspalveluiden esihenkilöstön kokemuksia työssäjaksamisesta sekä niistä tekijöistä ja työjärjestelyistä, joilla työssäjaksamista voidaan työpaikalla ja työtehtävissä tukea. Lisäksi opinnäytetyön perusteella koostettiin ehdotuksia esihenkilöiden työssäjaksamisen tueksi. Tutkimuksessa käytettiin laadullisia menetelmiä ja aineisto kerättiin sähköisen kyselyn avulla. Kyselyyn vastasi 6 esihenkilöä. Vastausten analyysissä käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tutkimustulosten perusteella esihenkilöt kokivat työssäjaksamisensa vaihtelevasti kuormittuneeksi. Kuormittuneisuutta tuottivat muun muassa tunne työn hallinnan vaarantumisesta, työn sirpaleisuus sekä negatiivinen ilmapiiri ja ristiriitatilanteet. Tärkeimpiä esihenkilöiden työssäjaksamisen voimavaroja olivat työn sosiaalinen verkosto, vertaistuki ja palaute, jotka kantoivat vaikeinakin hetkinä. Myös haasteellinen ja mielenkiintoinen työ ja siinä koetut onnistumiset tukivat työssäjaksamista. Esihenkilöt toivoivat jatkossa työssäjaksamisensa tueksi mahdollisuuksia jakaa työtä ja siihen liittyviä tilanteita vertaistensa kesken. Lisäksi esihenkilöt toivoivat mahdollisuutta tarvittaessa hyödyntää erilaisia joustoja työnkuvaan ja työn tekemisen tapoihin. Esihenkilöiden työssäjaksamista tukisi jatkossa myös tietotyön aiheuttaman kuormituksen hallitseminen kognitiivisen ergonomian keinoin. Occupational well-being and management of work originated strain are the key factors supporting continuing and successful working life. Occupational well-being is affected by job description, working environment, organizations and fac-tors related to individual members of workforce. The costs of occupational well-being issues are significant nationally, organizationally, and individually and pro-duce both financial losses and unnecessary strain for workforce. Health service managers’ job description is versatile and often fragmented between manage-ment and clinical task as well as ever-ongoing flow of information. The health service mangers work alone in complex and unpredictable environment of com-motion and continuing interruptions. The purpose of this study is to examine how communal health service managers experience occupational well-being and issues related to it in the municipality of Sodankylä. The aim of this study is to find work environment, organizational and job description related arrangements which could promote occupational well-being and serve as ways to manage work related strain of the study group. The study method was qualitative. Research material was collected through a web-questionnaire containing open questions. The questionnaire was answered by 6 health service managers. Analysis of the collected research material was done by content analysis. According to the results of the study health service managers of the municipality of Sodankylä found their well-being at work mostly compromised. Well-being at work was challenged by work load, fragmentation and complexity of work, feeling of not coping, negative atmosphere at workplace and conflicts. Managers found that the most important resources were working community and social relations, support of colleagues and feedback. Managers hoped to work remotely and use their vacation days freely in the future. Managers would also benefit from imple-mentation of cognitive ergonomics in the future.