Päivittäistavarakaupan tulevaisuus Tornion alueella : kauppiaiden näkökulma - Kallijärvi, Anne; Nevala, Jenni (Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, 2014)
Opinnäytetyömme aiheena on pienten päivittäistavarakauppojen tulevaisuus Tornion alueella kauppiaiden näkökulmasta. Tavoitteenamme on selvittää millaisia odotuksia, visioita ja kauhuskenaarioita kauppiailla on tulevaisuuden päivittäistavarakaupasta sekä miten päivittäistavarakauppa tulee muuttumaan tulevaisuudessa. Teemme opinnäytetyömme Lapland Sales Academy- hankkeelle. Opinnäytetyömme teoriaosuudessa käsittelemme päivittäistavarakaupan historiaa ja sen kehitystä. Käsittelemme myös tulevaisuuden kuluttajaa ja itse tulevaisuutta ja sen erilaisia skenaarioita. Käsittelemme myös tulevaisuuden uudistuksia, niin teknologian kuin palvelun kannalta. Toteutimme tutkimuksen kvalitatiivista tutkimusmenetelmää käyttäen ja metodina käytimme teemahaastatteluita. Haastattelimme neljää torniolaista kauppiasta. Haastattelut tehtiin syksyllä 2012. Tuloksena saimme selkeän kuvan kauppiaiden odotuksista ja peloista tulevaisuuden suhteen. Suurimmat odotukset liittyivät teknologian ja tietotekniikan kehittymiseen ja lisääntymiseen. Kulutuskäyttäytymisen myös uskottiin muuttuvan trendien ja yleisen tietoisuuden vaikutuksesta. Suurimmiksi kauhuskenaarioiksi kauppiailla nousi sähkön hinnan nousu sekä suurten yritysten ja koulujen lakkauttaminen. Asiasanat: päivittäistavarakauppa, kauppa-ala, teknologia, kulutustottumukset, tulevaisuudenodotukset. This thesis studies the future of small grocery stores in the Tornio area from the grocery store owners’ perspective. The objective of this thesis was to clarify what kinds of expectations, visions and nightmare scenarios grocers have in view of the future of their businesses. Another objective was to find out how the business of grocery stores has changed and how it will change in the future. This thesis is a part of Lapland Sales Academy (LSA) project. The theory of our thesis consists of discussions and analyses of the history and development of grocery store business. We also discuss the characteristics of future consumers and a variety of scenarios for future, including technology and ...