EU-kaupankäynti rakennusalalla Lapissa - Torvinen, Marja (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2014)
Kansainvälinen kaupankäynti on jatkuvasti kasvava hankinnan osa-alue, joka vaatii hankkijoilta laajaa tietämystä ja kaupankäyntiin liittyvien asioiden hallintaa. Tutkimuksessa tarkasteltiin EU-kaupankäyntiä rakennusalalla Lapissa. EU-kaupankäynnin hyötyjä ja haasteita pohdittiin lappilaisesta näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää ja parantaa hankintatoimea vastaamaan paremmin tämän päivän kansainvälisiin kaupankäyntivaatimuksiin. Tarkoituksena oli kartoittaa kansainvälisen kaupankäynnin hyödyt ja haasteet etenkin Lapissa sijaitsevan yrityksen näkökulmasta. Tutkimuksessa pohdittiin myös keinoja kansainvälisestä kaupankäynnistä saatavien hyötyjen lisäämiseksi ja keinoja siihen liittyvien haasteiden vähentämiseksi. Lisäksi pohdittiin, kuinka hankintatoimen tulisi kehittyä ja mitä henkilöstön osaamisalueita yrityksen tulisi kehittää kansainvälisiä hankintoja varten. Tutkimus tehtiin laadullisena ja työ toteutettiin tapaustutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla ja tutkimuksessa käytettiin aineistolähtöistä analyysiä. Kansainväliset hankinnat eivät ole täysin ongelmattomia suurelta osin pohjoisesta sijainnista aiheutuvista syistä. Rakennusalan hankintatoimessa koetaan kuitenkin, että kansainvälisistä hankinnoista saadaan merkittäviä etuja myös lappilaisesta näkökulmasta katsoen. Näin ollen EU- kaupankäyntiä on kannattavaa jatkaa pienistä haasteista huolimatta vähintään nykyisellä vahvuudella. Tutkimuksen tuloksia ei voida kaikilta osin yleistää muihin rakennusliikkeisiin, koska YIT Rakennus Oy, Talonrakennus Lapin hankintatoimella on omat, tarkkaan rajatut toimintatapansa. Nämä toimintatavat voivat poiketa muiden rakennusliikkeiden toimintatavoista ja vaikuttavat suuresti kokemukseen siitä, miten kansainvälinen hankinta yrityksessä toimii. The international trade is a continuously growing sector of purchase. It requires a wide knowledge and control from the suppliers in matters related to trade. The EU trade in the field of construction in Lapland was studied in this thesis. ...