Cleantechin mahdollisuudet Arctic Powerilla - Savolainen, Teija (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2013)
Cleantechista toivotaan Suomelle ”uutta Nokiaa”. Arktisuus on myös kasvavan kiinnostuksen kohteena Suomessa. Työn toimeksiantaja Arctic Power on melko tuntematon osaamiskeskittymä, jonka tavoitteena on profiloitua arktisten teknologioiden asiantuntijaorganisaatioksi. Arctic Power suunnittelee uutta palveluliiketoimintaa ja asiakaspohjan laajentamista. Cleantech on eräs suunnitelluista palveluliiketoiminnan osa-alueista. Opinnäytetyössä toimeksiantajalle selvitettiin tietoja toimintaympäristöstä, kilpailijoista ja asiakkaista cleantechissa. Tavoitteena on määrittää Arctic Powerille asiakassegmentit cleantechiin ja etsiä asiakasyrityksiä, löytää Arctic Powerin kilpailijat ja määrittää Arctic Powerin palveluliiketoiminta-alueiden sisällöt. Tarkoituksena on tehdä toimeksiantajalle toimenpide-ehdotuksia palveluliiketoimintaan. Opinnäytetyö on toteutettu kirjoituspöytätutkimuksena lähinnä uusimpia Internet-lähteitä hyväksikäyttäen. Asiakassegmenteiksi valikoituivat energiatehokkuus, kaivoskoneet, uusiutuva energia ja rakennustekniikka. Asiakasyrityksiksi valittiin yrityksiä, joiden toiminta voidaan luokitella cleantechiksi, jotka edustavat oman toimialansa huipputeknologiaa, joiden taloudelliset tunnusluvut kertovat kannattavuudesta ja joilla on omaa tuotantoa Suomessa. Kilpailijat Arctic Powerille löytyvät lähinnä tutkimuslaitoksista, yliopistoista ja ammattikorkeakouluista, mutta myös kaupunkien elinkeinotoimistot ja teknologiapuistot voivat olla sellaisia. Palveluliiketoiminnan painopistealueet ovat arktinen turvatekniikka, luonnonvarat ja niiden hyödyntäminen arktisilla alueilla, cleantech ja työskentely arktisilla alueilla. Kunkin painopistealueen sisältö avattiin Suomessa viime vuosina tehtyjen selvitysten ja tutkimusten avulla, jotta saataisiin selville, millaiset asiat ovat kiinnostuksen kohteina nykyisin. Markkinatilanne cleantechissa on haastava. Yritysten tilauskanta on voinut romahtaa ja yritykset ovat saattaneet joutua taloudellisiin vaikeuksiin. Tämä asettaa haasteita myös Arctic Powerin ...