Maitotilojen emäntien ja isäntien hyvinvointi Lapissa 2013 - Tuuliainen, Riikka (Rovaniemen ammattikorkeakoulu, 2013)
Opinnäytetyöni tarkoituksena on selvittää, millainen on maitotilojen emäntien ja isäntien hyvinvoinnin tilanne nykyään Lapissa. Työ on raskasta ja kuormittavaa ja viljelijöiden keski-ikä on korkea. Tutkimustulokset perustuvat kyselyyn, johon maidontuottajien osoitetiedot tilasin Maaseutuvirastosta ja osoitetiedot sain Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksesta. Lähetin kyselylomakkeen 73 tilalle ja kahdet kyselylomakkeet satunnaisesti 14 tilalle eli yhteensä 87 kappaletta, koska ei ollut tietoa, onko tilalla maidontuottajana emäntä ja isäntä vai ainoastaan toinen. Tutkimuksessa selvisi, että Lapin maidontuottajien keski-ikä on korkea. Maidontuottajat huolehtivat terveydestään ja kunnostaan hyvin. He ovat hyvin motivoituneita työhönsä ja 56 prosenttia kokee, että heidän ammat-tiaan arvostetaan. Raskaasta työstä johtuen tuki- ja liikuntaelinsairaudet olivat suurin terve-ys-ongelma. Terveyshaittoja aiheutui eniten töiden kausiluonteisuudesta, kiireestä, työn kuormittavuudesta, taloudellisesta tilanteesta ja paperitöistä. Vastaajat toivoivat myös yhteistä hyvinvointia tukevia tapahtumia ja oman alan koulutusta. The aim of the thesis is to find out what the situation of the welfare among the farm wives and farm hosts in Lapland is nowadays. The work is hard and heavy and the middle age of the farmers is high. The research results are based on the questionnaire of which the ad-dresses of the milk producers were ordered from the Agency for Rural Af-fairs and received from the Agriculture and Forestry Ministry Information Centre. The questionnaires were sent to 73 farms and two sets of ques-tionnaires were occasionally sent to 14 farms because there was no in-formation of whom the milk producer on the farm was. The research shows that the middle age of the milk producers in Lapland is high. The milk producers take care of their health and physical fitness very well. They are very well motivated in their work and 56 percent of them feel that their profession is valued. Due to the hard work the ...