Luontoliikunta mielenterveystyössä : Toiminnallinen opinnäytetyö - Lindeman, Juha; Luukkonen, Anne (Saimaan ammattikorkeakoulu, 2013)
Luontoliikunta tarjoaa mahdollisuuksia terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen niin mielenterveystyössä kuin laajemminkin. Sen hyödyntäminen menetelmänä on alkanut saada viime aikoina enemmän huomiota Suomessa. Tässä opinnäytetyössä yhteistyökumppanina oli Etelä-Karjalan Sosiaali- ja terveyspiirin kuntayhtymän mielenterveyskuntoutujien päivätoimintayksikkö Toimintakeskus Veturi. Tämä opinnäytetyö on toiminnallinen ja sen toiminnallinen osuus toteutettiin järjestämällä liikunnallinen luontoretki. Toiminnallisen osuuden sisällön suunnittelussa hyödynnettiin kohderyhmälle tehtyä esikyselyä. Työn tarkoituksena oli kuvata mielenterveyskuntoutujien käsityksiä luontoliikunnan merkityksestä terveydelle ja hyvinvoinnille. Työssä kerättiin myös tietoa siitä, millaista liikunnallista ohjelmaa Toimintakeskus Veturi voisi jatkossa tarjota kävijöilleen. Tapahtuman jälkeen toteutettiin osallistuneille avoin kysely, jota täydennettiin avoimella yksilöhaastattelulla. Tiedonkeruulla pyrittiin selvittämään mielenterveyskuntoutujien käsityksiä luontoliikunnan merkityksestä, selvittämään toiveita Veturin liikuntaryhmien sisällöstä ja toteutustavoista sekä keräämään palautetta toteutetusta tapahtumasta. Tulosten analyysimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tämän työn tulokset osoittavat, että mielenterveyskuntoutujat kokevat liikunnan olevan hyödyllistä sekä fyysisesti, psyykkisesti että sosiaalisesti. Kiinnostusta liikunnan harrastamista kohtaan on, ja liikuntalajeista toivotaan tietoa, vaikka liikunnan harrastaminen onkin vähäistä. Matalan kynnyksen liikuntaryhmät kiinnostavat ensisijaisesti. Tuloksissa kuvattiin myös liikunnallisen luontoretken toteutusprosessi. Tämä opinnäytetyö on hyödynnettävissä luontoliikuntatapahtumien järjestämiseksi mielenterveysyksiköissä. Luontoliikunnan käytön mahdollisuudet terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen menetelmänä Etelä-Karjalassa vaatisi lisätutkimusta. Tämän työn tulosten sekä lisätutkimuksen pohjalta voisi kehittää tuotteita käytäntöön. Jatkotutkimusta vaatisi myös niiden keinojen tarkempi selvittäminen, joilla mielenterveyskuntoutujia voisi aktivoida liikkumaan enemmän. Outdoor activities offer opportunities to advance health- and wellbeing in mental health services more extensively. Using outdoor activities as method in health care has started to get more attention recently in Finland. The Activity Center “Veturi” is a day care unit for mental rehabilitation in the South Karelia District of Social and Health Services. The purpose of this functional study was to describe perceptions of customers in “Veturi” about outdoor activities. The goal of the study was to produce information for “Veturi” about what kind of exercising activities they could offer for their customers. The functional part of this Bachelor’s thesis was an excursion in nature. Planning the content of the excursion was based on data that was collected by a questionnaire. Furthermore, after the excursion an open inquiry was organized. That was complemented by an open individual interview. The study clarified what persons rehabilitating from mental disorders think about the effects of outdoor activities on health and wellbeing. The aims for collecting data were to find out “Veturi” customers’ wishes about physical activities on the excursion and to get feedback on the excursion. The results were analyzed by content analysis. According to the results of the study, persons with mental disorders experience exercising as beneficial in physical, psychological, and social ways. Further study is required to clarify possibilities to use outdoor activities as method to help the progress of health and wellbeing. To find out practical ways to motivate persons rehabilitating from mental disorders to exercise physically also requires further study. The results of this study can be used to help planning products for practice.